Zaščitne maske: Komisija za nadzor javnih financ bo pod drobnogled vzela posel s podjetjem Acron

V zadnjih tednih spremljamo informacije, ki zbujajo dvom v transparentnost javnega naročanja ter smotrnost oziroma gospodarnost porabe javnih sredstev. To pa še dodatno krepi sume o odgovornosti vpletenih za nepravilnosti pri sklepanju pogodb. Kljub epidemiji bi morala vlada za dobro demokracije in vladavine prava gospodarnemu in preglednemu javnemu naročanju posvečati še toliko večjo pozornost.

Zaradi sumov o neustreznem, nepreglednem ter negospodarnem postopku nabave zaščitnih mask med Zavodom RS za blagovne rezerve in podjetjem Acron d. o. o. smo v LMŠ, SD in Levici zahtevali sklic nujne seje komisije za nadzor javnih financ.

Pri omenjenem poslu je namreč še veliko nejasnosti:

·        Zakaj je v množici ponudb, od katerih jih je več kot 40 odstotkov ostalo nepregledanih, Zavod RS za blagovne rezerve kot ustrezno prepoznal prav ponudbo podjetja Acron, ki na področju nabave ali dobave zaščitne opreme nima prav nobenih strokovnih referenc?

·        O nenavadnosti sklenjenih pogodb priča tudi dejstvo, da je bil navkljub trditvam predstavnikov vlade, češ da se z dobavo opreme tako zelo mudi, podjetju Acron odobren daljši dobavni rok – ta je pred razveljavitvijo ene od pogodb veljal celo do oktobra. Čeprav je bil rok v začetku aprila skrajšan na konec julija, to podjetja še vedno ne postavlja v enakovreden položaj z drugimi, pač pa ostaja favorizirano.

·        Brez odgovorov ostajajo tudi vprašanja o morebitnem preplačilu zaščitnih mask, ki jih je dobavilo podjetje Acron. Nerazkrit ostaja tudi uradni podatek o višini marže.

·        Minister za obrambo Matej Tonin sicer zanika kakršnokoli vpletenost v Acronove nabavne posle zaščitne opreme, a kljub temu se je težko znebiti vtisa, da sorodstveno razmerje ali minulo »sodelovanje« stranke NSi s podjetjem nista povsem nepomembna.

·        Ob vseh že omenjenih nejasnostih je podjetje Acron d. o. o. med drugim dolžno pojasniti tudi medijsko razkritje o neustreznih certifikatih naročenih mask.

Moralna in politična dolžnost odgovornih je, da slovenski javnosti namesto zavajanj, prikrivanj in celo laži ponudijo jasne odgovore na vsa vprašanja, povezana z naročili in nakupi zaščitne opreme. V nasprotnem se namreč nezaupanje in splošna sumničavost zgolj poglabljata.