Zahtevamo odreditev nove parlamentarne preiskave: ne zaradi mask in opreme, temveč zaradi (ne)gospodarnosti vladnih ukrepov in posegov v človekove pravice

Robert Pavšič: »Ta vlada ni nezmotljiva. Čeprav skuša graditi ta mit, ga hkrati sama sebi uspešno tudi ruši.«

Vlada Janeza Janše je z zavajanjem in zavestnim navajanjem neresničnih podatkov v zadnjih nekaj mesecih sprejela vrsto ukrepov, s katerimi je oškodovala javne finance, nesorazmerno posegla v pravice, zagotovljene z ustavo, povzročila veliko negotovosti ter gospodarsko škodo.

Opozicija (LMŠ, SD, Levica in SAB) je zato vložila zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave, ki bo ugotavljala objektivno in subjektivno politično odgovornost nosilcev javnih funkcij pri izvajanju ukrepov za zajezitev epidemije in blaženje njenih posledic.

Če naštejemo samo nekaj primerov:
·        smrtne žrtve v DSO-jih
·        prepoved prehajanja občinskih meja
·        neučinkoviti finančni ukrepi za pomoč gospodarstvu,
·        kadrovske menjave v neodvisnih institucijah,
·        imenovanje svetovalnih skupin brez ustrezne pravne podlage.

Preiskovali bomo torej učinkovitost in finančno vzdržnost vseh dosedanjih proti-korona zakonov, poseganje v neodvisne organe v državi, ki so jih v tem času obglavili. Menjava na čelu SURS-a je odmevala v vrhu EU.

Zakoni, sploh pa interventni, morajo biti jasni in s takojšnjimi učinki, razen, če ima vlada drugačen namen. Poglejmo samo poroštveno shemo za pomoč podjetjem. Velja že dva meseca, a do prejšnjega tedna na podlagi te sheme še nobeno podjetje ni dobilo posojila. Vemo pa, da bi gospodarstvo to pomoč potrebovalo takoj.

Člani svetovalnih skupin, ustanovljenih brez pravne podlage, so imeli dostop do najobčutljivejših in najbolj varovanih podatkov. Imeli so pristojnosti, odgovornosti nobenih.

Ne gre  za maske in opremo, gre za (ne)gospodarnost finančnih ukrepov in posege v človekove pravice.

Pri nabavi zaščitne in druge medicinske opreme smo politično odgovornost, ne le ministra Počivalška, ampak celotne vlade, že dokazali ob interpelaciji. Čas je, da se preiskave lotimo še širše.

Povezava na besedilo zahteve za odreditev parlamentarne preiskave.

Robert Pavšič o preiskovalni komisiji

"Zahtevamo odreditev nove parlamentarne preiskave: ne zaradi mask in opreme, temveč zaradi (ne)gospodarnosti vladnih ukrepov in posegov v človekove pravice."Robert Pavšič na novinarski konferenci. Poglejte celotno izjavo.

Objavil/a Stranka LMŠ dne Ponedeljek, 06. julij 2020