Zahtevamo izredno sejo državnega zbora: vladno kadrovanje je zaznamovalo prvi val epidemije in poletje domnevnih priprav na drugi val. Vsaj zdaj naj bo dovolj.

V LMŠ že od začetka mandata vlade Janeza Janše opozarjamo na brutalne kadrovske rošade, ki jih vlada izvaja na vseh področjih – od medijev, statističnega urada, finančne uprave, NIJZ-ja pa vse do kriminalistov in policije. Vse z enim samim ciljem:  da si vlada Janeza Janše, predvsem pa SDS, podredi vse družbene sisteme in podsisteme, ti pa jim nato pomagajo prikriti vse napake vlade, njenih strank in predstavnikov ter njihova domnevno nezakonita ravnanja.

Zaradi kadrovanja v policiji smo v LMŠ že pred časom sklicali nujno sejo parlamentarnega odbora za notranje zadeve, kjer smo jasno prikazali, kako in s kakšnimi ljudmi vlada Janeza Janše posega v sistem, uvaja policijsko državo ter ruši NPU.

Tokrat smo se s kolegi iz opozicije – s poslanskimi skupinami Levica, SD in SAB – odločili, da zahtevamo sklic izredne seje državnega zbora. Javnosti je treba povedati, kam nas pelje oziroma nas je že pripeljala Janševa vlada. Brezkompromisno kadrujejo po vseh institucijah, kar za prihodnost te države ne pomeni nič dobrega.

Nik Prebil: »Resnično me skrbi, kaj bo, ko bo te krize konec, kaj bo, ko bo vlada Janeza Janše v vse institucije pokadrovala ves svoj kader, ko se bomo zbudili v neki drugi državi, kjer neodvisnost in avtonomnost ne bosta več veljali nič, ko več ne bo takšne demokracije, kakršno smo poznali do zdaj.«

Vladi zato priporočamo, da se v prihodnje vzdrži takšnih ravnanj in uničevanja naše države, predvsem pa naj s tem preneha v času epidemije. Zdaj mora biti prioriteta obvladovanje virusa, zajezitev njegovega širjenja, priprava učinkovitih in sorazmernih ukrepov, krepitev zdravstvenega sistema. Vladajoča garnitura epidemije ne sme izkoriščati za svoje lastne interese, medtem ko za širjenje virusa krivijo ljudi, čeprav je povsem jasno, da je prav vlada tista, ki je z ukrepanjem zamudila. Odgovornost za to mora prevzeti vlada, ljudje se ukrepov držijo.

Ob tem pa ne bomo pristali na kakršne koli očitke, da smo vsi isti, da smo kadrovali tudi mi. NISMO ISTI! Drži, določene kadrovske menjave so izvajale vse dosedanje vlade, nekatere omogoča tudi zakon, a vendar z bistvenimi razlikami.

Nik Prebil:»Druge vlade tega niso počele povsod, tega niso počele s tako hitrostjo, tega niso počele z ljudmi, ki so bili imenovani s točno določenim ciljem, da pokimajo svojemu vodji. Vlada Janeza Janše pa kadruje po načelu: ni pomembno, kaj nekdo ve in kaj zna, pomembno je le, da je naš.«

LMŠ, SD, Levica in SAB ob novem rekordnem številu na novo potrjenih okužb še enkrat pozivamo vlado: prenehajte z vsem, kar kratko- in dolgoročno škodi naši državi in z vsem, kar ni povezano z zdravstveno krizo ob epidemiji covida-19, v kateri smo se znova znašli predvsem zato, ker vlada ni pravočasno ukrepala.

"Pozivamo vlado naj preneha z vsem kar dolgoročno škoduje republiki in z vsem, kar nima nobene veze z krizo in epidemijo v kateri smo se znašli."Nik Prebil LMŠ v novinarski izjavi opozicije

Objavil/a Stranka LMŠ dne Sreda, 21. oktober 2020