Zahteva za sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in kulturo: omejevanje svobode in neodvisnosti medijev je nedopustno

Vladni odziv na opozorila komisarke Sveta Evrope za človekove pravice v zvezi z omejevanjem svobodnega in neodvisnega novinarskega dela v Sloveniji, škoduje ugledu naše države in je za LMŠ nesprejemljiv.

V depeši, ki jo je vlada poslala mednarodni instituciji, je naslikan slovenski medijski prostor, viden z zornega kota  simpatizerjev stranke SDS. Kaj to pomeni? Navedena so samo tista dejstva, s katerimi opravičujejo  vsakodnevne prakse stranke SDS tako v zdajšnjih kriznih kot »normalnih« razmerah.

Depeša torej prikazuje enostranski selektivni prikaz slovenske medijske krajine, ki ustreza stranki SDS in odraža njeno ideologijo, mnenje posamezne stranke pa ne more biti tudi uradno stališče naše države.

Nik Prebil, poslanec LMŠ: »Noben minister, še manj pa zunanji, čigar izjave imajo mednarodni vpliv, ne more v svet pošiljati nekih osebnih mnenj s strankarsko konotacijo. Takšni odzivi so v mednarodni javnosti razumljeni kot uradna stališča Slovenije, kar je  še posebej zaskrbljujoče.«

Čudi nas tudi odziv nekaterih koalicijskih partneric, češ, da o odzivu niso bile obveščene.

Nenazadnje gre za koalicijske partnerice, ki so ob vstopu v vlado Janeza Janše obljubljale, da to ne bo koalicija enega človeka ali enega predsednika in da bodo branik demokracije, danes pa se zdi ne le, da obljub ne morejo izpolniti, temveč da so v slabem mesecu že ponotranjile stališča SDS.

Pri tem ne gre zgolj za omenjeno depešo, zato distanciranje od nje s strani koalicijskih partneric ni dovolj. Doslej so namreč molčale ob številnih drugih poskusih diskreditiranja novinarjev in medijev, ki so potekali v režiji predsednika vlade in njegove stranke.

Nik Prebil, poslanec LMŠ: »Vsakršno takšno ravnanje – nenazadnje tvit predsednika vlade, kjer žuga in poskuša disciplinirati javno RTV,  lahko razumemo kot neposredno vmešavanje politike v svobodo medijev, vedno pa se zastavi tudi vprašanje o posledicah takih zapisov, torej kaj lahko sledi.«

Na ta način politika igra predstavo po navodilih svojega režiserja, državljani pa to predstavo gledamo, če pa kritiko ali svoje razmišljanje in pogled z drugega zornega kota povemo na glas, nas morebiti lahko celo doletijo sankcije. S kakšnim ciljem? Podrediti medijski prostor in osrednji medij desni politični opciji.

Za LMŠ so ustrahovanje novinarjev in pritiski na svobodo medijev popolnoma nesprejemljivi in nikakor ne sodijo v svobodomiselno družbo  in demokratično državo. Novinarji in mediji morajo in bodo kljub »političnim« grožnjam še naprej opravljali svojo osnovno nalogo, smo v demokratični družbi in zagovarjamo pluralnost medijev – za cenzuro ni prostora.

Zaradi dogajanja pa smo skupaj s strankami SD, Levica in SAB zahtevali sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in kulturo, kjer želimo od ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja slišati jasna pojasnila. Prav tako pričakujemo, da bo znal za svoja ravnanja prevzeti odgovornost.

S subjektivizacijo dejstev opravičevati prakse največje vladne stranke, je vredno obsojanja in jasne kritike. Če novinar oziroma medij objavi ali poroča o preverjenih dejstvih, ki morda komu niso všeč, naj se ta ne poslužuje medijskega linča, ampak naj se pogleda v ogledalo – lahko bo videl odsev sovražne retorike in zavajanja na »svojem medijskem polju«.

Preberite še skupno izjavo evropske poslanke in evropskega poslanca Irene Joveve in dr. Klemna Grošlja, glede depeše,