Volilna zakonodaja ni zakonodaja ene stranke ali posameznih poslancev. Volilna zakonodaja je zakonodaja vseh državljanov. Tina Heferle v oddaji Na tretjem

Poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle je bila gostja v oddaji o spremembah volilne zakonodaje na 3. programu Televizije Slovenija.

Uvodoma je spomnila, da smo že v času vlade Marjana Šarca pripravili dva predloga, in sicer predlog, ki bi ukinil volilne okraje in uvedel preferenčni glas, ki se nam je zdel najprimernejša rešitev, hkrati pa se je minister Rudi Medved zelo potrudil in pripravil še osnutek zakona, ki bi spreminjal meje volilnih okrajev.

»Ta je bil veliko bolj preudaren od aktualnega, ki je pripravljen predvsem po meri SDS-a in le minimalno popravlja volilne okraje, zato je neprimeren in ne odpravlja tiste neustavnosti, na katero je opozorilo Ustavno sodišče,« je poudarila.

Če si koalicijski poslanci zares želijo zakon z okraji, kjer bodo približno enakovredno upoštevana vsa merila, je treba prisluhniti stroki, ne pa, da posamezni poslanci in koalicijske stranke rišejo meje okrajev tako, kot njim najbolj ugaja, je še spomnila.

»Volilna zakonodaja ni zakonodaja ene stranke ali posameznih poslancev. Volilna zakonodaja je zakonodaja vseh državljanov, vseh volivk in volivcev. In če kje, bi bilo potrebno tukaj vključiti k sodelovanju tudi opozicijo.«

Poglejte si posnetek oddaje Na tretjem.