Vodja poslanske skupine LMŠ: Potrebno je povečati nadzor nad socialnimi pomočmi, da se izognemo različnim zlorabam

V oddaji Odkrito so gostili vodjo poslanske skupine LMŠ Braneta Golubovića, kjer so govorili o nadzoru nad izrabo socialnih transferjev. Na podlagi dovoljenja za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji izhajajo določene pravice oz. socialne pomoči. Žal se dogajajo tudi zlorabe socialnih transferjev in prijava t.i. fiktivnih prebivališč.

Omenjen problem je zaznan. V LMŠ smo že pozvali, da ministrstva medsebojno uskladijo baze podatkov, pripravijo rešitve ki so v praksi uresničljive. Ampak se ne bodo dotikale samo tujcev. Dotikale se bodo tudi vseh prejemnikov denarnih socialnih pomoči. Če imamo v tej državi 92 000 prejemnikov denarnih socialnih pomoči, je nekaj narobe znotraj sistema. Sama denarna sociala pomoč, ki je ostala na ravni kot jo je Državni zbor sprejel leta 2018, po našem mnenju ni previsoka. Težava nastane, ker lahko na državno socialno pomoč dodaš  dodatek na delovno aktivnost. Zato Vlada pripravlja zakon s katerim bi odpravila anomalije znotraj socialne politike.

Vodja poslanske skupine je izpostavil, da je v Sloveniji delo vsekakor vrednota za vsakega državljana, razlika je v tem, da delamo iz različnih razlogov. Vlada pripravlja na področju davkov določeno razbremenitev plač. Brane Golubović je ob tem opozoril na dve stvari. Zniževanje davkov oz. prispevkov pri plačah pomeni manj sredstev v pokojninski ali zdravstveni blagajni. Po drugi strani poslušamo, da smo starajoča se družba in da bomo vedno več teh sredstev potrebovali. Odločiti se bomo morali kakšen model države si želimo.

Oddajo si lahko ogledate tukaj.