Voditelji EU27 odložili brexit do konca oktobra

Voditelji 27 držav članic EU, med njimi tudi slovenski premier Marjan Šarec, in predsednica vlade Združenega kraljestva Theresa May so se na izrednem vrhu v Bruslju dogovorili o novem podaljšanju datuma brexita, in sicer do 31. oktobra. Gre za v tem trenutku najboljši možni kompromis s prožno preložitvijo datuma izhoda iz EU za pol leta z namenom, da bi v tem času v britanskem parlamentu vendarle prišlo do potrditve ločitvenega sporazuma, je po zasedanju ocenil premier Šarec.

Voditelji EU27 so z današnjim dogovorom preprečili neurejen izstop Združenega kraljestva, ter niz nadaljnjih morebitnih kratkih preložitev brexita, obenem pa opredelili pogoje sodelovanja, ki jih v tem obdobju pričakujejo od britanske strani. Slednji se predvsem ne sme dopustiti, da bi spodkopavala delovanja institucij EU, če bi ostala v EU tudi po evropskih volitvah, so sklenili. Britanska stran pa se zavezuje, da bo zagotovila lojalno sodelovanje ter se vzdržala dejanj, ki bi lahko ogrozila cilje EU. 

Združeno kraljestvo bo tako moralo izvesti volitve v Evropski parlament, sicer bo izstopilo 1. junija, hkrati se ločitvenega sporazuma v tem obdobju ne bo moglo odpirati niti začeti pogajanj o prihodnjih odnosih.

Slovenski premier je že pred zasedanjem, posebej pa v luči predlogov o enoletnem podaljšanju izstopa, opozarjal na tveganja vsakega podaljšanja brexita čez datum evropskih volitev zlasti zaradi negotovosti ali bo odhajajoča država v tem času tudi dejansko delovala kot konstruktivna država članica. Kot je pojasnil, je še bolj kot sam način in datum izstopa Združenega kraljestva pomembno to, da bo EU lahko naprej delovala normalno in v konstruktivnem in lojalnem duhu vseh držav članic. 

Foto: Tamino Petelinšek/STA