Voditelji EU odobrili podaljšanje datuma brexita; Predsednik vlade: Za Slovenijo ostaja ključno normalno delovanje institucij EU

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec se v Bruslju udeležuje rednega zasedanja Evropskega sveta. Prvi dan zasedanja so voditelji namenili izključno izstopu Združenega kraljestva iz Evropske unije, potem ko je britanska premierka v sredo zaprosila za podaljšanje izstopnega roka do 30. junija.

Evropski voditelji so se zavezali, da bo Evropski Svet pred 29. marcem 2019 odobril podaljšanje do 22. maja 2019, če bo spodnji dom britanskega parlamenta do 12. aprila potrdil sporazum o izstopu. Če potrditve ločitvenega sporazuma ne bo, se Evropski svet strinja o preložitvi do 12. aprila in pričakuje, da Združeno kraljestvo do takrat nakaže pot naprej v preučitev Evropskemu svetu.

Evropski svet je ponovno poudaril, da v sporazumu o izstopu, o katerem sta se Unija in Združeno kraljestvom dogovorila novembra 2018, ni več mogoče razpravljati. Vse enostranske zaveze, izjave ali druga dejanja morajo biti skladna s sporazumom.

Ne glede na razvoj dogodkov v prihodnjih tednih je za Slovenijo ključno zagotoviti normalno delovanje Unije in njen nadaljnji razvoj. Nemoteno delovanje EU je namreč v temeljnem strateškem interesu države.

Predsednik vlade je sicer že pred začetkom zasedanja opozoril: »EU mora delovati normalno. Če bomo predolgo odlašali, se lahko zgodi, da EU pride v čuden položaj.« Če bi Britanci ostali v EU, ne da bi izvedli evropske volitve, bi lahko imel Evropski parlament težave z delovanjem.

Danes bodo člani Evropskega sveta nadaljevali z razpravo na temo odnosov med Evropsko unijo in Kitajsko v luči bližnjega vrha EU-Kitajska, ki bo 9. aprila. Izmenjali bodo poglede na trenutne gospodarske razmere v Uniji ter prioritetna področja iz letnega pregleda rasti. Voditelji bodo opravili tudi poglobljeno razpravo o prihodnjem razvoju enotnega trga, digitalnih, industrijskih in trgovinskih politikah ter o predlogu dolgoročne strategije EU za zmanjševanje emisij toplogrednih plinov do leta 2050.