Vložili smo predlog zakona, ki znižuje DDV na knjige in tiskane medije

Malo je zakonov v zgodovini slovenskega parlamentarizma, ki bi uživali podporo prav vsakega poslanca in poslanke v DZ. Zato mi je res v izjemno zadovoljstvo, da smo danes s kolegicami in kolegi v zakonodajni postopek vložili zakon, pod katerega se je podpisalo prav vseh 90 poslank in poslancev državnega zbora. To je res izjemen dogodek in podpora, za katero se zahvaljujem vsem kolegicam in kolegom, tako iz koalicijskih kot opozicijskih poslanskih skupin. Želim si, da bi bilo takšne izjemne podpore, ne glede na naša politična prepričanja, v prihodnosti deležnih še več zakonov. Gre za novelo zakona o Davku na dodano vrednost, s katerim znižujemo davčno obremenitev slovenske tiskane knjige, časopisov in publikacij – in sicer predlagamo znižanje DDV iz 9,5% na 5%. Znižanje DDV-ja si zaslužijo bralci, zasluži si ga knjiga, napisana v slovenskem jeziku, ki je bila za naš narod vedno najmočnejše orožje. Pisana beseda nas je oblikovala, postavila temelje naše narodne identitete ter nas uvrstila med narode, ki imajo srečo, da lahko zgodbe in izkušnje zapišejo v svojem jeziku. Tako kot knjiga so tudi tiskani mediji hrbtenica intelektualnega razvoja družbe. V interesu države je, da ima ozaveščene in dobro informirane državljane, ki so sposobni kritične presoje predvsem v času t.i. »lažnih novic«. V LMŠ se zavedamo, kako pomembno je ohranjati slovenski jezik in pisano besedo. Želimo okrepiti bralno in funkcionalno pismenost, promovirati izobraževanje in znanje oziroma intelekt, če hočete.

Znižano stopnjo DDV za knjige in tisk lahko razumemo tudi kot prispevek k krepitvi bralne kulture in nenazadnje tiska, ki navkljub internetnim medijem in zlasti zaradi poplave lažnih novic ima pomembno družbeno vlogo – ustvarja ozaveščene, dobro informirane državljane. Poleg tega znižanje DDV-ja upošteva založnike, avtorje in stroko, ki si za takšen ukrep prizadevajo več kot 13 let, in z vložitvijo tega zakona je bil storjen pomemben korak k začetku reševanja razmer v katerih so se znašli časopisi, knjige in publikacije. Zavedamo se, da 5-odstotna stopnja pomeni izpad proračunskih sredstev predvidenih v višini 8 milijonov evrov. A dejstvo je, da so zgoraj naštete koristi neprimerno večje – finančno pa pravzaprav neizmerljive.

Obenem se zavedamo, da z zakonom ne bomo rešili vseh – številnih in kompleksnih problemov, s katerimi se sooča slovenska pisana beseda, vendar pa je dejstvo, da je znižanje DDV povsem konkreten, nediskriminatoren in sistemski ukrep.

Slovenija se tako pridružuje državam, ki za tiskane medije in knjige uporabljajo znižane davčne stopnje. Pridružujemo se državam, ki so v preteklih letih s sistemskimi ukrepi pomagale kakovostni tiskani besedi ter razvoju nacionalnega jezika, ki je del naše skupne identitete. S tem ukrepom koalicijske stranke sledimo tudi naši koalicijski pogodbi, v kateri smo se zavezali k izboljšanju položaja slovenskih založnikov in avtorjev. Zaradi evropske zakonodaje ničelna stopnja v Sloveniji v tem trenutku žal ni mogoča, zato predlagamo najnižjo možno znotraj dopustnega pravno-formalnega okvira.

Naslednji pomemben korak je brez dvoma prenovljena medijska zakonodaja, verjamem pa, da bodo sledili še drugi ukrepi…

S spoštovanjem,

Vodja poslanske skupine LMŠ
Brane Golubović