Vložili smo interpelacijo zoper ministra Vizjaka

V LMŠ smo pripravili interpelacijo zoper ministra za okolje in prostor mag. Andreja Vizjaka, ki smo jo skupaj z ostalo demokratično opozicijo danes vložili v parlamentarno proceduro. »Minister za okolje bi moral biti varuh okolja, narave, javnega interesa. Minister Vizjak tega enostavno ne zna, mogoče niti ne razume. Svojo funkcijo vidi kot, da je varuh parcialnih interesov, kar dokazuje tudi v času, ko je minister,« je na novinarski konferenci poudaril vodja poslanske skupine Brane Golubović.

Ministru očitamo:

1.       Nezakonito in netransparentno delovanje ministra v škodo države;

2.       neposredno odgovornost za sprejetje okoljsko in širše družbeno škodljive novele Zakona o vodah (ZV-1G), s čimer je kršil Ustavo RS, Poslovnik DZ, zakonodajo, mednarodne pravne akte in skupne cilje celostnega upravljanja z okoljem;

3.       načrtno omejevanje javne obravnave, izključevanja strokovne javnosti iz postopka sprejemanja predloga ZV-1G, namernega zavajanja javnosti ter nedostojnega in zaničevalnega odnosa do izida referenduma;

4.       ministrove vloge pri načrtnem vladnem favoriziranju dobičkarskih parcialnih interesov na račun nepovratne škode, povzročene okolju.

V LMŠ ne moremo biti tiho, ko se kršita slovenska zakonodaja in Ustava Republike Slovenije, kar v času svojega ministrovanja počne  tudi minister Vizjak. Tudi če interpelacija ne bo uspela, bomo »v LMŠ na plenarnem zasedanju zelo jasno dokazali, da bi moral minister biti bivši minister,« je še povedal vodja poslanske skupine.

Besedilo celotne interpelacije si lahko ogledate tukaj.