Vložili interpelacijo zoper ministra Janeza Ciglerja Kralja

Na pobudo LMŠ smo danes skupaj z opozicijskimi partnerji SD, Levica in SAB vložili interpelacijo o delu Janeza Ciglerja Kralja. Glavni očitek ministru je neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi širjenja virusa v domovih za starejše – minister je soodgovoren za to, da je Slovenija država s črnim rekordom umrlih.

Drži, da je Slovenija prvi val epidemije obvladala uspešno – a ne v domovih za starejše. Že tedaj so veljali za spregledano in očitno izgubljeno bitko, drugi val oziroma jesensko-zimski meseci to le še potrjujejo. Kar se je zgodilo, je – milo rečeno – nedopustno. Minister – če bi imel vsaj malo vesti – bi se moral s funkcije posloviti sam. Že v prvem valu starostnikom ni posvečal vidnejše pozornosti; ob navodilu, naj domovi zdravstveno oskrbo zagotavljajo sami, je molčal. Očitno se je z njim strinjal.

Na nepravilnosti in neukrepanje je ves čas opozarjala stroka, opozorila so se vrstila tudi s strani Skupnosti socialnih zavodov.

Ko je jeseni število okuženih začelo  naraščati, je minister konec septembra vztrajal, da »novih ukrepov za zdaj ne bo«, češ da so tisti iz protokola – glede na izkušnje – dovolj za uspešno zajezitev virusa ter ob tem ignoriral naslednje predloge in opozorila strokovne skupine pri ministrstvu za zdravje:

–       Ministrstvo domovom ni pomagalo pri zagotovitvi dodatnih prostorov zunaj doma, čeprav je strokovna skupina že 21. julija sprejela tak sklep. Šele oktobrski protikoronski zakon je prinesel pravno podlago za povračilo stroškov najema zunanjih prostorov.

–       Minister ni vztrajal pri zgodnjem testiranju zaposlenih v domovih: strokovna skupina ga je predlagala že 27. septembra, začelo se je šele dva meseca in pol pozneje (7. decembra).

–       Zamujal je z ukrepi za preprečitev vnosa virusa v domove.

–       Dopustil je tudi sporna navodila, da smejo v rdečih conah delati pozitivni okuženi, ki ne kažejo simptomov.

Res je, da vse pristojnosti, povezane z domovi, niso v rokah ministra za delo, a dejstvo je, da je neustrezne in škodljive ukrepe dopuščal. Nikoli ni izrazil nasprotovanja ali nestrinjanja z ministrskim kolegom ali vlado. Res je le eden od 17-ih, a to ne opravičuje molka, dopuščanja, neaktivnosti, neangažiranosti; molk je tudi strinjanje, je beg pred odgovornostjo in nasprotje boja in prizadevanj. Šlo je za domove za starejše, za najbolj ogroženo in ranljivo skupino naše družbe.

Drugi očitek interpelacije se nanaša na nepripravo ustreznih zakonskih predlogov ter drugih pravnih aktov, ki bi pripomogli k preprečitvi širjenja virusa ne delovnih mestih. Priča smo bili prekinitvi izdajanja karantenskih odločb, hkrati pa ministru  v vseh protikoronskih zakonih, sedem jih je že, ni uspelo motivirati zaposlenih, da bi navkljub rizičnim stikom ali asimptomatski ostali doma, temveč pa so prihajali na delovno mesto. Največja napaka je bila začasno neizdajanje karantenskih odločb – kar je pomenilo, da zaposleni v rokah ni imel dokumenta, s katerim bi svojo karanteno dokazoval in ostal doma, hkrati pa bi vseeno bil upravičen do nadomestila plače.

Ob dejstvu, da vlada svojih članov v Ekonomsko-socialnem svetu ni imenovala več kot mesec in pol – pa četudi gre domala za avtomatizem, ker je jasno, kateri ministri sedijo v tem tripartitnem organu – je naš očitek ministru Janezu Ciglerju Kralju, da je socialni dialog navidezen oziroma sam sebi namen. Cilj ni doseči dogovor, ampak zgolj pritisniti kljukico, češ opravili smo razpravo.

Kaplja čez rob je bilo sporno financiranje Zavoda Iskreni. Zavoda, ki med drugim nasprotuje splavu, homoseksualnost označuje za bolezen in promovira celo anti-cepljenje, čeprav se trenutno ves svet bojuje s covidom-19. Sprašujemo se, kako lahko država sofinancira ustanove, ki ne delujejo v javnem interesu. Hkrati gre za zavod, ki je ideološko, politično in kadrovsko tesno povezan z NSi. Zavod ima v lasti portal Domovina.je, ki je naklonjen aktualni vladi.

Zaradi vsega naštetega bi bilo edino prav, da minister prevzame odgovornost in odstopi. Glede na videno prakso in vzorce NSi, tudi drastično padanje standardov v naši politiki, pa tega ni za pričakovati.