Vložena interpelacija zoper ministra Zdravka Počivalška

Ministru Počivalšku pri postopkih naročanja in nakupa zaščitne opreme očitamo neukrepanje pri nepreglednih in negospodarnih poslih, prikrivanje dejstev o postopkih, zavajajoče izjave in celo laži. Na podlagi tega mu očitamo tudi neetično, klientelistično in koruptivno sodelovanje pri favoriziranju podjetij in posameznikov, ki so opremo dobavljali.

Gre za javni denar, s katerim se – ne glede na razmere – ne more kar tako, po neznanih kriterijih deliti dobičkonosnih poslov izbrancem, ki so morda celo sorodstveno ali prijateljsko povezani s političnimi akterji oziroma kar s posameznimi ministri.

Gre pa tudi za zdravje in življenja ljudi. Država je kupovala maske brez ustreznih certifikatov, iz navadnih serviet in elastik. Nekakovostna zaščitna oprema pa lahko daje lažen občutek varnosti, kar pa še posebej ogroža zdravje naših ljudi.

Vlada je pristojnosti za naročila in nakupe zaščitne opreme selila z enega organa na drugega, s tem pa mednje razpršila tudi odgovornost. A to ne pomeni, da odgovornih za nepravilnosti, negospodarnost in netransparentnosti preprosto ni.

Nasprotno – več jih je in med njimi je brez vsakršnega dvoma tudi minister Počivalšek.