Vladno poročilo je politični pamflet, predlagani sklepi absurdni in brez pravne podlage

Poslanci so danes na seji državnega zbora obravnavali vladno poročilo o naročilih in nakupih zaščitne opreme.

V LMŠ smo prepričani, da gre za »črno-belo napisano poročilo, da mu ne more verjetni nihče, razen seveda člani stranke SDS in zvesti gledalci in poslušalci Nove24 in tistim je to poročilo tudi namenjeno,« je v predstavitvi stališča poslanske skupine LMŠ povedal predsednik stranke Marjan Šarec.

Odgovor na pamflet vlade

Odgovor na pamflet, ki se mu reče poročilo. Naša vlada in jaz smo krivi za vse, sedanja vlada nič. Ne bo šlo!video: Televizija Slovenija

Objavil/a Marjan Šarec dne Četrtek, 14. maj 2020

Ne drži, da vlada Marjana Šarca ni ukrepala, nasprotno. Vlada Marjana Šarca je bila tista, ki je:

  • prepovedala obiske v domovih za ostarele in bolnišnicah,
  • navkljub kritiki Francije zaprla mejo oziroma vzpostavila kontrolne točke,
  • prepovedala dogodke v zaprtih prostorih ter nato še prireditve na prostem,
  • razglasila epidemijo ter
  • zaprla šole in vrtce.

»Že konec januarja se je sestala koordinacijska skupina, ki je delala na medresorski ravni, ampak seveda se ni vsakič fotografirala in tako naprej, ampak je delala. In tam se je tudi aktivno ukvarjalo s potekom tega virusa in seveda tudi pripravljalo na to, da se bo razglasilo tudi epidemijo,« je še poudaril Marjan Šarec.

Tudi očitek Janeza Janše, da vlada Marjana Šarca ni hotela razglasiti epidemije in je moral to na lastno roko storiti takratni minister za zdravje Aleš Šabeder, je laž. Po zakonu, po katerem je delala prejšnja vlada, namreč »epidemijo nalezljive bolezni, ter okuženo ali ogroženo območje razglasi oziroma določi minister, pristojen za zdravje.« Šele po novem epidemijo razglaša vlada, to pa je v PKP-1 uzakonila šele zdajšnja vlada.

Ob vseh teh očitkih pa se hkrati sprašujemo, ali se je aktualna vlada v mesecu pred nastopom mandata res zavedala nevarnosti koronavirusa? Je slutila razsežnosti? V LMŠ smo prepričani, da ne. Koalicijska pogodba, podpisana 25. februarja, je zgolj in samo seznam všečnih ukrepov. V skoraj uri trajajočem govoru ob imenovanju za predsednika vlade 3. marca, torej deset dni pred prisego vlade, je Janez Janša epidemijo omenil vsega dvakrat, pa še to zgolj ob izražanju zaskrbljenosti zaradi gospodarskega ohlajanja. Toliko o zavedanju, kaj prihaja. Tega očitno ni slutil niti aktualni minister za zdravje Tomaž Gantar, po izobrazbi zdravnik, ki je na dan imenovanja vlade na zaslišanju pred matičnim odborom ukrepe vlade Marjana Šarca označeval kot dobre, govoril o svojem smučanju v tujini in podobnosti koronavirusa gripi.

In tudi danes se ta vladna koalicija očitno še ne zaveda razsežnosti možnih posledic epidemije, predvsem preteče gospodarske krize in socialne stiske. Če bi se, bi se danes že resno pogovarjali o izhodni strategiji. Namesto tega pa ima vlada oziroma največja vladna stranka SDS s svojim predsednikom na čelu čas obračunavati z mediji in s pravosodjem, s kadrovskimi menjavami lomasti po različnih ustanovah.

Jerca Korče o prevzemanju objektivne odgovornosti v politiki

"Za postavitev sistema in za ustvarjanje kalne vode pri nabavah zaščitne opreme je bila odgovorna politika in ta mora prevzeti objektivno odgovornost. In če kdo pri zdravi pameti ocenjuje, da ves ta potek dogodkov ni razlog za to, da kar nekaj ljudi prevzame politično odgovornost, potem ne razumem več, kam mi peljemo ta državni zbor, to našo politiko in to našo državo."Poglejte celoten govor Jerce Korčevideo: Televizija Slovenija

Objavil/a Stranka LMŠ dne Četrtek, 14. maj 2020

Ne le da je vlada namesto objektivnega poročila o nakupih zaščitne in medicinske opreme spisala politični pamflet, v državni zbor je poslala tudi predlog absurdnih sklepov, ki naj bi jih poslanci potrdili.

Tudi zakonodajno-pravna služba je v pisnem mnenju opozorila, da se lahko državni zbor s poročilom zgolj seznani in da ni pravne podlage za sprejem vsebinskih sklepov, ki jih vsiljuje vlada. Gre torej za namerno kršitev Poslovnika državnega zbora in norčevanje koalicijskih poslancev iz pravnih postopkov ter veljavnih demokratičnih pravil. Vsa opozorila – tudi tista zelo glasna iz opozicije – so bila ponovno preslišana, zato smo v  LMŠ glasovanje obstruirali.