Vlada tudi letos poleti spi. Manj kot mesec pred začetkom šolskega leta ravnatelji nimajo nikakršnih navodil.

V LMŠ že nekaj časa opozarjamo, da aktualna vlada niti ne zna niti ne želi odgovorno upravljati epidemije, za vlado namreč obstajata samo dva sklopa ukrepov: bodisi cepljenje bodisi strogi omejevalni ukrepi, ki posegajo tudi v človekove pravice in temeljne svoboščine.

Vse to se odraža tudi na področju izobraževanja. Manj kot en mesec nas loči od začetka novega šolskega leta, o tem, kako bo ob morebitnem poslabšanju epidemioloških razmer potekal izobraževalni proces, pa ne vemo ničesar.

Kljub izkušnjam iz preteklih valov epidemije, ko so se šole zaradi odsotnosti različnih scenarijev ukrepanja zapirale prehitro, šolajočim pa je to povzročilo tudi nepopravljive posledice, se na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport z ministrico dr. Simono Kustec na čelu tudi tokrat požvižgajo na vsa opozorila in pozive, naj vendarle predstavijo načrt ukrepanja.

Ravnatelji opozarjajo, da so prepuščeni sami sebi, razen ene rutinske okrožnice niso dobili nikakršnih navodil, kako naj se pripravijo na jesen. Tudi na sestanku, ki ga je Ministrstvo za zdravje v dogovoru z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport sklicalo s predstavniki ravnateljev vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter sindikatov, ti niso izvedeli prav nič novega, ministrice Kustec pa (spet) ni bilo.

Da ukrepi ne morejo biti zgolj črni ali beli, smo v LMŠ povedali že večkrat. S konkretnimi rešitvami in vprašanji smo se obrnili tako na vlado kot na ministrico za izobraževanje. Pa – tako kot zmeraj – konkretnih odgovorov ni, naši predlogi so bili preslišani.

Vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović je tako vladi predlagal, naj več pozornosti nameni ustreznemu prezračevanju prostorov v javnih ustanovah (tudi v izobraževalnih), v šolah in vrtcih naj pripravi načrt za aktivacijo dodatnih prostorov za izvajanje pouka v manjših skupinah, šole in vrtce pa naj tudi kadrovsko okrepi. Za učinkovito omejevanje širjenja virusa, je treba vsem zaposlenim, ki se okužijo s koronavirusom, zagotoviti 100-odstotno nadomestilo plače zaradi bolezni – ne glede na vir okužbe.

Da se je treba pred jesenskim ponovnim zagonom šolskega oziroma študijskega leta dobro pripraviti, je ministrico Kustec opozorila tudi poslanka LMŠ Lidija Divjak Mirnik. Predlagala je prezračevalne naprave v učilnicah in igralnicah ter naprave, ki posredno merijo potencialno koncentracijo virusa v zraku. Država bi morala nemudoma kupiti naprave za ultravijolično čiščenje zraka v zaprtih prostorih (nemška vlada je za opremljanje učilnic s temi napravami namenila vsaj 200 milijonov evrov). Šolanje se še enkrat ne sme ustaviti, a brez resne pripravljenosti se bo, je poudarila.

Z ministrstva so odgovorili le, da priporočila NIJZ »eksplicitno ne narekujejo nabave dodatnih prezračevalnih in/ali ultravijoličnih čistilnikov zraka«, načrt prezračevanja pa »pripravi vsak zavod, in temelji na obstoječem sistemu prezračevanja (naravno, mehansko).«

Pod črto: Kljub tragičnim posledicam lanskoletnega vladnega poletnega spanja, letos ni nič drugače. Vlada odgovornost prelaga na ljudi, šolska ministrica pa na posamezne vzgojno-izobraževalne ustanove.  A ob vseh opozorilih in  predlaganih ukrepih, ki vselej naletijo na gluha ušesa, je jasno: za posledice novega vala epidemije bo odgovorna  vlada. Neposredno. Za posledice, ki jih bodo zaradi njenega neukrepanja čutili vrtčevski otroci, učenci, dijaki in študenti, bo odgovorna ministrica Simona Kustec. Neposredno. Ker ne niti ne znajo in niti ne želijo. In zato zahtevamo, da ministrica odide – v korist zaposlenih v šolah in vrtcih, otrok, dijakov in študentov ter njihovih staršev. Vzgojno-izobraževalnemu sistemu v tem trenutku najbolj škodi nekompetentne ministrica, ki se ob vsakem izzivu preprosto skrije in odgovornost preloži na druge. Enako ravna celotna vlada. Spet jim je spodletelo. In zato smo še vedno prepričani, da so predčasne volitve edina rešitev. Ker država potrebuje vlado, ki bo znala in želela  odgovorno upravljati epidemijo – zavedajoč se, da so ključ za njeno uspešno premagovanje ljudje, ki pa morajo vladi zaupati.