Vlada naj pravično poskrbi za vse, ki jih je ali bo aktualna kriza prizadela

LMŠ bo kot opozicijska stranka še naprej konstruktivno sodelovala pri sprejemanju ukrepov za zajezitev širitve novega koronavirusa in blaženje posledic epidemije za podjetja, delavce, ki delajo in tiste, ki so na čakanju, za samozaposlene ter tudi vse druge ranljive skupine in socialno ogrožene.

Ob tem pa od vlade ne samo pričakujemo, pač pa jo tudi pozivamo, naj bodo njeni ukrepi v prvi vrsti usmerjeni v pomoč vsem tistim, ki jih je trenutna kriza najbolj prizadela, torej tako gospodarstvu kot državljanom, tako delodajalcem kot tudi delavcem, ki imajo službo ali so že na čakanju. Pri tem opozarjamo na negotovost, s katero se soočajo samozaposleni, samostojni podjetniki, študentje, ki opravljajo študentsko delo, in društva, ustanove, zavodi ter organizacije. Pozdravljamo napoved vlade, da bo nagradila zaposlene v kritičnih dejavnostih (zdravstvo, farmacija, skrb za starejše, civilna zaščita, kritična infrastruktura, policija, vojska), seveda pa se ne sme pozabiti na zaposlene v zasebnem sektorju, ki morajo ravno tako delati, da lahko družba normalno deluje (trgovine, izdelava medicinske zaščitne opreme, mediji …)

Vladni interventni ukrepi, povezani z omenjenimi skupinami, so bili doslej pomanjkljivi, na kar smo vlado že opozorili, a smo bili preslišani. Z neupoštevanjem predlogov in opozoril stroke, civilne družbe in opozicije je vlada tvegala in še vedno obstaja velika nevarnost, da bodo številni omenjeni subjekti primorani odpuščati ali celo zapreti svoja vrata, kar bo povzročilo visoko brezposelnost in stisko ljudi.

Prav tako pričakujemo, da bo vlada izkoristila tudi možnosti finančnih pomoči, ki jih v trenutni krizi ponuja Evropa. ECB je predstavila »urgentni pandemični program« odkupovanja obveznic, vreden 750 milijard evrov. Slovenija lahko svoj delež od tega denarja porabi, kot misli, da je najbolj prav. Ena od možnosti je, da se velik del teh sredstev preko nepovratnih subvencij nameni slovenskim podjetjem za nadomestitev izpada prodaje oziroma prihodkov, drugi del pa za pomoč državljanom, ki so izgubili delo. Se je pa treba zavedati, da gre za enkratni denar, ki ga je potrebno pametno usmeriti. Ključno je, da ob prihajajočem padcu gospodarske aktivnosti ohranimo delovna mesta, ob tem pa ne pozabimo niti na demokracijo in transparentnost. Čeprav se z ukrepi mudi, vlado pozivamo, da s svojimi načrti pravočasno seznani tudi opozicijo in stroko. Pričakujemo, da bomo predlagane ukrepe v seznanitev in podajanje predlogov dobili pravočasno, ne tako kot pri sprejemanju prvega paketa ukrepov. Napake zaradi hitenja namreč lahko povzročijo nepopravljive posledice in nekatere stiske v teh razmerah še poglobijo.