Vlada Marjana Šarca je v 16 mesecih prekrmarila mnoge čeri in delovala na ravni večinskih vlad in marsikatero tudi presegla.

Predsednik vlade je v današnji izjavi novinarjem izpostavil zniževanje javnega dolga, ki je s 84% padel na 68% BDP in se je izdatno približal maastrichtskemu kriteriju. Nobena država v EU namreč nima tako rigoroznega fiskalnega pravila. Po njegovem mnenju bi bilo potrebno fiskalno pravilo nujno nekoliko omiliti. Prelomnica je bila tudi sprejemanja proračuna za leti 2020 in 2021, z manjšinsko vlado se je uspelo sprejeti oba proračuna in omogočiti, da država deluje in se razvija.

Nekaj poudarkov:

“Od vsega začetka podpiramo tudi zakon, ki v prvi fazi uvaja pavšalni prispevek za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Druga faza je solidarnostna lestvica in dokončna ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.”

“Z močno vlado je moč razmišljati tudi o celovitih sistemskih zakonih.  Če ne bomo sistemsko rešili vprašanj, potem je zaman metati denar v čakalne vrste in druge probleme, ki so v zdravstvu. Samo z denarjem zadev ne bomo rešili. “

 “Za jutri sem sklical direktorje slovenski bolnišnic, da jih povprašam  kaj je potrebno še storiti, da bodo imeli boljšo organizacijo. Da bo organiziranost dela takšna, da popoldne ordinacije ne bodo samevale ker bodo zdravniki delali nekje drugje. Delo je potrebno organizirati tako, da bodo kapacitete zapolnjene čez cel dan

“Čaka nas tudi zakon o dolgotrajni oskrbi, ki ga je po 15 letih potrebno sprejeti. Tako kot je tudi čas za sprejem demografskega sklada – tudi o tem se govori že 15 let, pa še nimamo tega zakona. V pripravi je stanovanjski zakon, ki naslavlja stanovanjski problem mladih ter pomanjkanje postelj starejših v domovih.  Slaba banka se je vključila v reševanje stanovanjske problematike mladih in starejših in našla način kako bi zagotovila stanovanja in postelje za starejše, pri čemer ne gre za visoke plače ali ohranjanje na položajih.”

Predsednik je posebno pozornost posvetil tudi vprašanju digitalizacije. Država, ki se ne bo digitalizirala v prihodnosti, bo ostala v preteklosti. To pa seveda ni naš cilj.

»Smo majhna država, nas je 2 milijona in ravno zato je to ogromna priložnost, da postanemo vodilni na področju digitalizacije in to je naš cilj.«

Izpostavil je tudi  podnebne spremembe, ki je postala vsakodnevna agenda evropskih institucij, in ki bo postala še bolj pomembna tudi za Slovenijo.

“Dolgo časa smo imeli pogajanja in »mečkanje« okoli volilne zakonodaje. Bilo je že zagotovljenih že 60 podpisov za proporcionalni sistem s preferenčnim glasom in ukinitvijo okrajev, pa je ena poslanka vmes žal pobegnila. Torej smo bili ob glas. Če bi bilo teh pogajanj manj in več volje, bi tudi ta volilni zakon že imeli pod streho. “

Del izjave predsednika Vlade RS Marjana Šarca si lahko ogledate v spodnjem videu