Vlada kljub nadaljevanju nesprejemljivih ravnanj pripadnikov vard dogajanja še kar ne obsodi, temveč preprosto molči.

Dogajanje minuli konec tedna, ko so pripadniki varde tako rekoč zablokirali policijsko postajo v Slovenski Bistrici,  je le še eno v nizu njihovih nesprejemljivih in zavržnih ravnanj. To se preprosto ne bi smelo zgoditi.

V LMŠ že ves čas opozarjamo na nesprejemljivost oblikovanja slovenskih paravojaških oziroma parapolicijskih gibanj, kot so Štajerska in Kranjska varda, ter drugih oblik t.i. vaških straž. Oviranje dela policije pri varovanju državne meje, posnemanje dela policije ali vojske in poskusi prevzemanja nalog, ki so izključno v pristojnosti državnih varnostnih organov, so po našem trdnem prepričanju nedopustni.

Naj spomnimo, da je v času vlade Marjana Šarca prav o tej temi razpravljal Svet za nacionalno varnost, ki je pravosodnemu in notranjemu ministrstvu naložil, da čim prej pripravita spremembe zakonodaje, ki bi ob aktivnostih samooklicanih vaških straž in podobnih skupin omogočile ukrepanje in sankcioniranje.  

Vlada Marjana Šarca je nato sprejela spremembe in dopolnitve dveh zakonov, in sicer Zakona o varstvu javnega reda in miru in Zakona o nadzoru državne meje, ki jih je pripravilo ministrstvo za notranje zadeve, v državnem zboru pa ni bilo zadostne podpore.

Obžalujemo tudi (ne)odziv ministrstva za notranje zadeve, kjer zadnjih dogodkov niso želeli komentirati, še manj pa obsoditi, temveč so zgolj nakazali, da se s spremembami zakonodaje na tem področju ne bodo ukvarjali.

V LMŠ pa smo še vedno prepričani, da so spremembe zakonodaje, ki bodo onemogočile organiziranje tovrstnih združb, nujne.