Vlada je ustvarila umetno povpraševanje in umetne izredne razmere ter začela filtrirati, kdo bo dobil koliko česa. Robert Pavšič v 24ur zvečer

Poslanec LMŠ Robert Pavšič v oddaji 24ur zvečer pojasnil, zakaj so poslanci stranke LMŠ na današnji seji Državnega zbora RS, ki je obravnavala vladno poročilo o nabavah zaščitne opreme, sejo zapustili brez glasovanja.  Ponovno je tudi ostro zanikal vse očitke o praznih skladiščih.

Poslanci LMŠ so na seji vladno poročilo označilo kot politični pamflet, kot črno-belo poročilo, predlagane sklepe pa kot absurdne in brez pravne podlage. Robert Pavšič je poudaril, da je bilo poročilo vložen v proceduro kot zakonski akt, državni zbor bi se moral vsebinsko opredeliti do tega sklepa, s tem pa bi bil kršen poslovnik državnega zbora.

Spomnimo, tudi zakonodajno-pravna služba je v pisnem mnenju opozorila, da se lahko državni zbor s poročilom zgolj seznani in da ni pravne podlage za sprejem vsebinskih sklepov, ki jih vsiljuje vlada. Gre torej za namerno kršitev Poslovnika državnega zbora in norčevanje koalicijskih poslancev iz pravnih postopkov ter veljavnih demokratičnih pravil.

Ponovno je zanikal, da so bila skladišča ob odhodu vlade Marjana Šarca prazna: “Ni res, da so bila skladišča prazna. Do 14. marca 2020 so za nabavo skrbeli zavodi sami – za točno tisto, kar so potrebovali in v količinah, ki so jih potrebovali. 14. marca pa je Vlada RS sprejela sklep, s katerim so vse nabave, ki jih je potrjevalo Ministrstvo za zdravje, preusmerili na Zavod za blagovne rezerve in Ministrstvo za gospodarstvo.”

Poudaril je še, da je imel Zavod za blagovne rezerve, ki ni bilo centralno skladišče za celotno Slovenijo, rezerve za izredne razmere, kar lahko razberemo tudi iz imena zavoda, polovica teh rezerv pa se je sprostila že 27. februarja.

Spomnil je še, da je nova Vlada RS  14. marca presekala vse nabavne poti. Prav 18. marca je Ministrstvo za zdravje poslalo elektronsko sporočilo zavodom, v katerem jih je seznanilo, da ne nabavljajo več sami, ampak vse to počne vlada namesto njih. Tako je ustvarila umetno povpraševanje in umetne izredne razmere ter začela filtrirati, kdo bo dobil koliko česa.

Poglejte si posnetek oddaje