Višji regres že tretje leto zapored – izpolnjena obljuba stranke LMŠ

Vlada Marjana Šarca je v začetku leta 2019 uresničila eno izmed predvolilnih obljub stranke LMŠ in v svežnju davčnih sprememb, s katerim je razbremenila  delo, povečala potrošnjo in posledično podprla gospodarsko rast, letni regres razbremenila plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost do višine povprečne mesečne plače v Sloveniji. Vsi redno zaposleni bodo tako že tretje leto zapored prejeli neobdavčen letni regres, ki letos znaša najmanj 1.024,24 evra.

Konec marca 2019 je vlada Marjana Šarca v državni zbor poslala predloge sprememb davčne zakonodaje, s katerimi je letni regres med drugim razbremenila plačila dohodnine in prispevkov za socialno varnost do višine povprečne mesečne plače v Sloveniji. Bruto izplačilo delodajalca je odtlej enako neto znesku. S predlogom razbremenitve regresa so se strinjali tudi socialni partnerji v Ekonomsko-socialnem svetu.

Ob aktualnih proračunskih številkah in finančnih kazalcih je danes toliko bolj očitno, da je vlada Marjana Šarca vztrajno nadaljevala javnofinančno konsolidacijo in dosledno zniževala javni dolg (tega je do začetka marca 2019 znižala na 66,4 % BDP oziroma 31,85 milijarde evrov, še leto prej je znašal 70,4 % BDP oziroma 32,22 milijarde evrov), hkrati ustvarila tudi proračunski presežek in naslednici zapustila zdrave javne finance, ob tem pa povečevala blaginjo ljudi ter socialno in pokojninsko varnost državljank in državljanov.