V manj kot 8 mesecih več kot 420 imenovanj z žigom aktualne vlade

Poslanci nekaterih koalicijskih strank so se v minulih dneh, zlasti pa na ponedeljkovi izredni seji o kadrovskih menjavah, ki jih je opravila aktualna vlada, večkrat obregnili ob število menjav vlade Marjana Šarca. Nenehno so ponavljali številko 252, tudi takrat, ko bi opozicija pričakovala vsebinski odgovor na očitek, da se aktualna vlada bolj kot s pripravo države na drugi val epidemije covid-19 ukvarja s kadrovanjem.

Ponavljamo: v LMŠ smo prepričani, da menjave same po sebi sicer niso sporne, (nekatere so celo potrebne), dokler so na novo imenovani strokovni, izkušeni, verodostojni in predvsem profesionalni (ne pa strankarsko zvesti). Pri tej vladi se namreč zdi, da sta ob menjavah več oseb na istem položaju v ospredju zgolj poslušnost in ustrežljivost. Ker je koalicija s ponavljanjem »252 v času Šarčeve vlade« že na seji odbora nakazala srž obrambe oziroma preusmerjanje pozornosti z lastnih ravnanj, smo tudi mi sklenili »zagnati kadrovski števec«. Sprehodili smo se skozi javno dostopna sporočila za javnost, ki jih vlada objavlja na svoji spletni strani. In ugotovili, da imenovanja, pod katere se je še ne v osmih mesecih podpisala vlada Janeza Janše, presegajo številko 420, kar je več kot vlada Marjana Šarca v 18 mesecih. Z drugimi besedami: aktualna ministrska ekipa je v povprečju imenovala dve osebi na dan.

Po mnenju LMŠ je takšen kadrovski cunami, za katerega se zdi, da je vlado zaposloval bolj kot priprave na epidemijo, neodgovoren in škodljiv.

Ob tem smo dolžni pojasniti, da je ponekod navedeno zgolj imenovanje »komisije«, »medresorske skupine«, »delovne skupine«… Na primer: pri septembra imenovani novi Medresorski delovni skupini za spremljanje aktivnosti na področju migracij, smo omenili zgolj samo imenovanje komisije, ne pa tudi njenih 34  članov. Poleg tega v tabeli, ki jo najdete v nadaljevanju, tudi ni imenovanj, ki niso v neposredni pristojnosti Vlade RS (denimo NPU).

Preverite poimenski seznam vseh kadrovanj vlade Janeza Janše do današnjega dne v spodnjem wordovem dokumentu.