V LMŠ zahtevamo nujno sejo odbora za finance: Vlada naj podaljša rok za oddajo letnih poročil ter davčnih obračunov za 2020

Računovodski servisi in računovodje so v zadnjih mesecih zaradi dela v neizprosnih covid razmerah močno obremenjeni. Z vsemi sprejetimi interventnimi ukrepi v letu 2020 in v zadnjih mesecih – in teh ni bilo malo – so poleg tekočega dela dobili še številne dodatne zadolžitve. Svoje delo morajo opraviti kakovostno in strokovno, tudi če zbolijo, saj so roki za oddajo in poročanje ostali nespremenjeni.

Računovodje že od začetka leta prosijo za podaljšanje roka za predložitev letnih poročil in davčnih obračunov za leto 2020 na 31. maj, vendar so od vlade dobili le površen odgovor – brez konkretne rešitve, čeprav je bil lani, ko zapleti pri delu računovodij še zdaleč niso bili takšni kot danes, rok za oddajo letnih poročil in davčnih obračunov podaljšan.

Ker je vlada znova  pokazala svoj ignorantski odnos do nekaterih družbenih skupin, panog in dejavnosti, smo jo tudi v LMŠ pozvali k podaljšanju omenjenega roka, a odgovora nismo dobili.

Zato zahtevamo sklic nujne seje parlamentarnega odbora za finance. V sklepih med drugim predlagamo poziv vladi, da takoj pripravi in sprejme vse potrebno za podaljšanje roka za oddajo letnih poročil ter davčnih obračunov za 2020 do 31. maja 2021.