V LMŠ se pridružujemo zahtevi za presojo ustavnosti dveh členov interventnega zakona

Kot je predsednik stranke LMŠ pred dnevi napovedal v svojem zapisu na Facebooku, bo LMŠ, v luči vsega aktualnega, postala zahtevna opozicija, ki bo nastavljala ogledalo oblasti.

Maske (brez gumic ali z njimi) padajoMalo več kot mesec dni je minilo od začetka delovanja nove vlade, a občutek je,…

Objavil/a Marjan Šarec dne Petek, 17. april 2020

Za opozarjanje na nepravilnosti, za iskanje bolj pravičnih rešitev, za upoštevanje glasu ljudstva bomo izkoristili vsa orodja, ki jih imamo kot opozicijska stranka na voljo. Ne bomo dovolili, da ukrepi, ki jih predlaga vlada, čeprav z namenom zajezitve širjenja virusa,  nesorazmerno posegajo v pravice posameznikov.

Med slednje spadata 9. in 103. člen interventnega zakona. Prvi spreminja Zakon o nalezljivih boleznih. Ukrep, ki ni nujen, prekomerno posega v druge ustavnopravno varovane pravice (predvsem v pravico do svobode gibanja). 103. člen pa bi po novem policiji dodeljeval dodatna pooblastila, med drugim tudi vpogled v najbolj občutljive osebne podatke ljudi, tudi v zdravstvene kartoteke.

Oba člena sta torej nejasna, nerazumljiva in slabo utemeljena ter prekomerno posegata v z ustavo varovane pravice.  Čeprav sta člena del interventnega zakona, ki naj bi bil začasen, pa ukrepi iz obeh omenjenih členov niso časovno omejeni.  

Predvsem največja vladna stranka je že večkrat nakazala željo po pretirani represiji in nadzoru, po krhanju načel demokracije, po poseganju v človekove pravice in svoboboščine. Zato se nikakor ne moremo znebiti občutka, da je tudi namen omenjenih členov povečajne represije in nadzora oblasti. Enako velja za omejitev gibanja med občinami.

Ko gre za poseg v pravice pa dvomov nikakor ne sme biti.

Ker v LMŠ nenehno poudarjamo, da bomo vselej zahtevali in branili spoštovanje ustave, zakonito delovanje ter demokratične vrednote, smo danes sopodpisali pobudo za presojo ustavnosti obeh omenjenih členov interventnega zakona in vladnega odloka o omejitvi gibanja.

Tina Heferle: »V LMŠ se zavedamo razmer, ki jih je prinesla epidemija, vendar epidemija ne sme biti razlog, da kakorkoli omejujemo demokratične vrednote naše družbe. Eden izmed ukrepov, zaradi katerih smo se odločili sopodpisati pobudo za oceno ustavnosti, med drugim govori o tem, da bo policija lahko po novem vpogledala v najbolj občutljive osebne podatke ljudi, med drugim tudi v zdravstvene kartoteke. Po našem mnenju je to vsaj ustavno sporno in zato potrebno, da o tem presoja ustavno sodišče.«

V LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalne komisije in sopodpisali zahtevo za sklic Komisije za nadzor javnih financ

Zaradi vseh pripetljajev pri nabavi zaščitne opreme smo v LMŠ predlagali ustanovitev preiskovalne komisije. Vsak dan v medijih spremljamo različne nasprotujoče si izjave akterjev na političnih funkcijah, ki se ukvarjajo z nabavami. Številne zgodbe o nakupu zaščitne opreme so v javnosti sprožile val negodovanj – takšne odzive dobivamo tudi s strani državljank in državljanov. Iz številnih zapisov je razvidna vsesplošna jeza in razočaranje. Zato je prav, da stvari začnejo dobivati kontekst in da smo tisti, ki zasledujemo resnico o tem, kaj se dogaja. Prav je, da za vse prihodnje generacije dvome odpravimo že danes.

V LMŠ smo danes, prav zaradi vsega naštetega, sopodpisali zahtevo za sklic Komisije za nadzor javnih financ, ki bo vso pozornost namenila gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme. Dolžni smo, da se kot odgovorna opozicija odzovemo z vsemi sredstvi ter tako pripomoremo k razreševanju sumov, ki so nastali pri nabavi zaščitne opreme. Predvsem z vidika, kako se porablja denar državljank in državljanov, je prav, da pogledamo, ali so pristojni ministri res ravnali gospodarno, transparentno in strokovno. 

Jerca Korče: »Ministri, odgovorni za nabave zaščitne opreme in druge medicinske opreme, se več ukvarjajo s fototermini, s tovornjaki, kdaj prihajajo, ne nazadnje redno obiskujejo tudi letališča in se ne ukvarjajo s tistim, kar je njihova osnovna naloga, to je, da se zaščiti javni interes, da se pogleda, kakšna je kakovost tega materiala in pa, da se zaščiti javne finance. In če ministri ne vidijo svoje vloge na tak način, ampak se raje posvečajo piarovskim akcijam, potem je dejansko prišel čas, da opozicija opozori na te pomanjkljivosti in da smo res zagovorniki javnega interesa.«