V Listi Marjana Šarca predlagamo uvedbo univerzalnega dohodka

Če kdaj, potem je zdaj čas za uvedbo začasnega univerzalnega dohodka. Če kdaj, potem je danes med ljudmi treba zmanjšati negotovost in jim dati optimizem, s tem pa prek spodbujanja povpraševanja in potrošnje upočasniti upad gospodarske rasti.

Zato v Listi Marjana Šarca predlagamo uvedbo univerzalnega dohodka v višini 100 evrov na mesec, do katerega bi bili od oktobra do decembra letos upravičeni posamezniki, ki so 13. marca v Sloveniji imeli stalno prebivališče.

V zakonodajni postopek smo vložili predlog dopolnitev tretjega »proti-korona« zakona, v skladu s katerim:

–       bi upravičenec prejel posebno predplačniško kartico, na katero bi FURS oktobra, novembra in decembra naložil 100 evrov

–       porabiti bi jih moral do konca vsakega posameznega meseca, sicer bi sredstva zapadla

–       univerzalni dohodek bi bilo mogoče porabiti za nakupe blaga in storitev, vendar zgolj v Sloveniji

Začasni univerzalni dohodek je odgovor LMŠ na številne negotovosti, povezane s trajanjem krize in stabilnostjo zaposlitve, na upad trošenja (prebivalstva) in investicij (podjetij), na pomanjkanje optimizma. Prihodnosti.

Z njegovo uvedbo želimo v LMŠ spodbuditi povpraševanje in potrošnjo ter s tem upočasniti upad BDP oziroma celo spodbuditi rast. Po naših izračunih bi se ta namreč v treh mesecih okrepila za 1,2 odstotka. V luči spodbujanja agregatnega povpraševanja je pomembno, da ljudje univerzalni dohodek potrošijo, ne pa privarčujejo – prav zaradi tega smo se odločili za uvedbo predplačniških kartic.

In finančna sredstva? Mesečni izdatek državnega proračuna je ocenjen na 200 milijonov evrov, vendar bo neto finančni učinek na proračun zaradi prilivov iz DDV in trošarin nižji, približno 135 milijonov. Ob tem velja omeniti »neizmerljiv« učinek »osebne mirnosti« ter posreden vpliv na ohranitev sicer ogroženih delovnih mest. 

Dodatne podrobnosti bomo predstavili na jutrišnji okrogli mizi, ki se je bodo udeležili predsednik LMŠ Marjan Šarec, ekonomist prof. dr. Jože Damijan, nekdanji državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca mag. Vojmir Urlep in evropski poslanec dr. Klemen Grošelj. 

Preverite še povzetek gostovanja Igorja Pečka na 24ur zvečer na temo univerzalnega dohodka.