V času vlade Marjana Šarca smo podprli pobudo za vpis slovenskega znakovnega jezika v ustavo

Marjan Šarec, predsednik največje opozicijske stranke LMŠ, se je danes, skupaj z mag. Ksenijo Klampfer, nekdanjo ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, danes pa predsednico Programskega odbora LMŠ za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, udeležil slovesnosti na poti do vpisa znakovnega jezika in jezika gluhoslepih v Ustavo RS.

Vlada Marjana Šarca je namreč že aprila 2019, na pobudo Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije, sprejela predlog za začetek postopka za dopolnitev ustave, s katerim bi vanjo umestili slovenski znakovni jezik. »Vpis ne pomeni, da se bo čez noč vse rešilo, je pa eden izmed pomembnih korakov, da bo znakovni jezik enakopravno priznan in da bodo gluhi in naglušni lažje uveljavljali svoje pravice,« je takrat spomnil predsednik LMŠ Marjan Šarec.

Kot je poudaril danes ob robu prireditve, je izjemnega pomena, da se vsak dan medsebojno opominjamo in ozaveščamo, da so med nami tudi ljudje, ki imajo takšne ali drugačne težave, čeprav v resnici med nami ni razlik in ne sme biti razlik. »Vesel sem, da je pobudo, ki smo jo podprli v času naše vlade, soglasno podprl tudi državni zbor, s čimer so se začeli formalni postopki za spremembo Ustave RS.  Tako bomo ena redkih držav, ki bo znakovni jezik umestila v ustavo, s tem bo znakovni jezik enakopravno priznan in z njim tudi tisti, ki jim znakovni jezik predstavlja materin jezik.«

Da morajo biti vsi člani naše družbe vključeni v delovanje družbe, je že takrat spomnila tudi mag. Ksenija Klampfer. »Za uporabnike znakovnega jezika je to »materni jezik« in njihov osnovni in edini jezik za sporazumevanje. Sporazumevanje pa je bistveno za socialno vključevanje in uveljavljanje temeljnih človekovih pravic. Brez komunikacije se posameznik v družbi ne more polno udejanjiti,« je poudarila ob robu današnjega dogodka, ki je pod okriljem Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije potekal v Cankarjevem domu v Ljubljani.