Ustavno sodišče odločilo, da proračunski dokumenti za leto 2019 niso bili v neskladju z ustavo

Več kot leto po tem, ko je tedaj še vodja največje opozicijske stranke, danes pa predsednik vlade Janez Janša tvital, kako je rebalans proračuna za leto 2019 »evidentno protiustaven«, je ustavno sodišče sprejelo odločitev, da omenjeni rebalans ni v neskladju z ustavo. Še več, država je proračunsko leto 2019 sklenila s približno 225 milijoni evrov presežka, kar kaže na to, kako premišljeno smo v LMŠ in v vladi Marjana Šarca ravnali z javnimi financami, hkrati pa – to je vendarle treba poudariti – odpravili vrsto varčevalnih ukrepov, ki so bili v veljavi zaradi nespametnosti prejšnjih vlad.

Zahtevo SDS in NSi za oceno ustavnosti rebalansa proračuna za leto 2019 pa seveda vidimo predvsem kot odraz duha, ki je zavel tudi iz ust finančnega ministra Andreja Širclja, ko se je kot kandidat za to funkcijo predstavil v državnem zboru.

Njegove besede? »Temeljni cilj opozicije je, da zruši vlado.«

Danes bi bilo smiselno o odločitvi ustavnega sodišča ponovno povprašati tudi raznorazne »strokovnjake«, s katerimi so v SDS in NSi pripravljali ustavno presojo, in so takrat na dolgo in široko pojasnjevali, da obstajajo »trdni in prepričljivi argumenti«, da rebalans proračuna za 2019 ni v skladu z ustavo. Najmanj higienično bi bilo, da se ponovno opredelijo do te »evidentne neustavnosti.«

Sicer pa v LMŠ čakamo na predlog rebalansa proračuna za letošnje leto, ki mora v državni zbor prispeti do 1. septembra. Medtem ko finančni minister v radijskih oddajah zagovarja tezo, da bo fiskalno pravilo še nekaj časa zrahljano, lahko iz medijev razberemo, da je predsednik vlade ministrom zaukazal, da morajo zmanjševati izdatke.

Upamo, da minister Andrej Šircelj s koalicijo tokrat ve, kaj dela.