Ustavna kategorija – pravica do protestiranja – je namenjena temu, da ljudstvo z mirnim zbiranjem, s protestom pokaže oblasti, kdaj je dovolj.

Pred dobrim tednom dni smo poslanke in poslanci stranke LMŠ na Trgu republike na simboličen način pokazali, da se ne oklepamo poslanskih mandatov, ter obljubili, da se bomo pridružili uporu proti nedemokratičnemu ravnanju aktualne vlade. Držali bomo obljubo in se ta petek, 28. maja, pridružili protestnikom. Prav je, da izrazijo svoje nestrinjanje s spornimi dejanji vlade in z njenim odnosom do vseh in vsega – do institucij države in do pravnega reda.

foto Matjaž Kosmač
LMŠ se ne oklepa stolčkov, Trg republike, 17. maja 2021

Oblast je morda pričakovala, da bo s svojim načinom vladanja in s hujskanjem ljudi še bolj razdvojila in polarizirala. A dosegla je prav nasprotno – povečala je njihovo občutljivost, okrepila zavest ter jih povezala in poenotila – proti sebi. Zdaj je čas za vrnitev v normalnost in za predčasne volitve.

Živimo v času, ko nekatere koalicijske stranke kršijo svoje predvolilne obljube oziroma jih postavljajo nad interese vseh nas. Živimo v času, ko ne poznamo več normalnosti, v času, ki ga aktualna vlada pod pretvezo epidemije izkorišča za uniče(va)nje demokratičnih postulatov naše države, h katerim smo se pred 30-imi leti zavezali – najeda svobodo, spoštovanje človekovega dostojanstva, človekovih pravic.

Za predčasne volitve. Za vrnitev v normalnost. Za povezanost in enotnost ljudi. Za vse.