Uspelo nam je – naš amandma za čisto pitno vodo v Anhovem je sprejet

Uspelo nam je. Državni zbor je sprejel amandma k proračunu, ki ga je vložila poslanska skupina LMŠ skupaj z opozicijo. Amandma, ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec, bo tako zagotovil proračunska sredstva za izgradnjo novega vodovoda z virom čiste pitne vode za prebivalce Anhovega.

Tako smo storili prvi korak na poti k odpravljanju krivice, ki se dogaja lokalnemu prebivalstvu v Anhovem. Krivično in nesprejemljivo je, da v 21. stoletju prebivalci Slovenije ne morejo piti čiste in neoporečne vode iz pipe ter jo morajo za uporabo prekuhavati. Končno bo tudi v Anhovem mogoče živeti lažje in varno, brez skrbi, katere bolezni bodo prizadele ljudi in njihove bližnje zaradi oporečnega vodnega vira.

Kljub srečnemu razpletu pa smo lahko razočarani, da se je za sprejetje tega amandmaja, ki nenazadnje zagotavlja ustavno pravico do čiste pitne vode, poleg opozicije morala aktivirati in boriti tudi civilna družba. Poslanci koalicije in satelitov so namreč na odboru za finance naš amandma zavrnili. Očitno so bili v dobro prebivalcev Anhovega sposobni glasovati šele po vztrajnih pritiskih različnih javnosti. Žalostno je, da se nujnosti skrbi za okolje in zagotavljanja čiste pitne vode določeni poslanci še kar ne zavedajo. 

V stranki LMŠ sta zelena politika in čisto okolje, od katerega je odvisno tudi zdravje ljudi, med glavnimi programskimi prioritetami. To se kaže tudi v delovanju našega podmladka – UPI, ki je danes pred glasovanjem o proračunu izvedel akcijo »Umazan proračun – umazana voda«, s katero so poslance, ki so na odboru glasovali proti omenjenem amandmaju, naj vendarle glasujejo po svoji vesti – v dobrobit prebivalcev Anhovega.

Čeprav se odločitve sprejemajo v Ljubljani, pa se tako v LMŠ kot UPI zavedamo, da je Slovenija mnogo več kot le njeno glavno mesto. Zavedamo se, da je država skupnost, v kateri šteje vsak človek.