Uršula Majcen – LMŠ bus na poti – od Železnikov do Idrije

»Človek. Skupnost. Država.« Izziv, ki ima dva milijona odtenkov vzdržljivosti, a najprej sta potrebna pozitivna energija in čutenje, da lahko vsak človek veliko naredi že z majhnimi koraki. Svojevrsten »korak« v volilni kampanji vsakodnevno opravlja tudi naš avtobus. Dan »D« je vse bliže in glede na prevožene kilometre je tudi, za marsikoga zagotovo najlepši »leteči jumbo« plakat, dosegel ciljno ravnino.

Seveda je vznemirjenje toliko večje, ko te pot pelje skozi tvoj volilni okraj. Škofja Loka velja za najbolj ohranjeno srednjeveško mesto pri nas in nehote pomislim, da tudi zavoljo športnega duha.

Ustavimo se v Železnikih, kjer že več kot 40 let stoji pokrit bazen. Ne, ni olimpijski, a domačini so nanj, potem ko so ga pred dvema letoma prenovili, znova ponosni. Dejstvo je, da je plavanje nedvomno zdrava rekreacija in vseživljenjski šport. Če ne znaš brati in pisati, si nepismen. Pri plavanju pa je podobno. Če ne znaš plavati, si gibalno nepismen. Mene je plavanje očaralo. Tako kot marsikoga povsem očara igra z 32 figurami in 64 polji. Koncentracija, vizualizacija, načrtovanje, logika, vse to in še več je šah, katerega znanje je odlična odskočna deska za delovanje na marsikaterem področju. Razumljivo se partiji v Železnikih nismo mogli upreti 😊.

Se pa v preteklosti marsikdo med nami tudi ni mogel upreti življenjskim športnim modrostim, ki jih je prek radijskega etra »trosil« moj prijatelj Stane Urek, legenda športnega novinarstva. Pred 25 leti mi je zaupal nadaljevanje svojega poslanstva – osveščati Slovenke in Slovence o pomenu gibanja za zdravje. Ohranjanje dobrih stvari naj se prenaša iz roda v rod in vesela sem, da smo se na naši poti ustavili tudi v Poljanah, kjer nas v prečudovite hribe in še posebej na njemu najbolj ljubo goro Goro vabi podoba Staneta Ureka.

Cerkno je bila naša naslednja postaja, Njegova največja znamenitost je nedvomno smučarski center, minuli vikend pa je tam tradicionalno že 23-tič potekal jazz festival, ki je tako rekoč nujen pogoj ustvarjanja, temelj za izmenjavo idej, konceptov in energijo.

Posebno energijo smo začutili tudi v Idriji, ki jo, kot znamenitosti, krasijo rudnik živega srebra, idrijska čipka in evropsko zaščiteni idrijski žlikrofi. In tudi tu se nismo mogli upreti potrebi po gibanju 😊

Znamo plavati, želimo si zdrave in napredne družbe, razmišljamo preudarno, a ukrepamo hitropotezno, vajeni smo prenašati bremena in ne bojimo se dela, znamo pa se tudi sprostiti. Si lahko želimo še več?

Lahko boste rekli, da je politika druga zgodba, a tri stvari so pomembne za vse, kar počenjamo v življenju: strast, srce in vztrajnost. Strast je tista, ki iz nas potegne neverjetne energije, srce je tisto, ki nam in drugim omogoča dobro timsko delo, vztrajnost pa je tista, brez česar se ne zgodi nič pomembnejšega na svetu.

Čas je. Čas je za nas.