TUDI DANES, V 21. STOLETJU, MORAMO OHRANJATI NAŠO DEDIŠČINO, KAJTI TO JE TISTO, ČESAR NAM NIHČE NE MORE VZETI

Po ulicah Kamnika se je danes, 9. septembra, odvila tradicionalna povorka v okviru 48. Dnevov narodnih noš in oblačilne dediščine.

Povorko si je ogledal tudi predsednik Vlade RS Marjan Šarec. V Kamniku sta ga sprejela Igor Žavbi, podžupana v začasnem opravljanju funkcije župana Občine Kamnik in dr. Tomaž Simetinger, v.d. Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik. V svojem nagovoru, pred začetkom mimohoda noš, je predsednik izpostavil, da Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine poveličujejo slovensko tradicijo, kulturo in dediščino, saj je narod, ki ne spoštuje svoje kulture in dediščine, obsojen na propad.

»Zato se je slovenski narod ohranil skozi vsa stoletja, ker je znal ceniti tisto, kar je njegovo. Tudi danes v 21. stoletju to ne sme biti zastarelo, ampak moramo še naprej ohranjati našo dediščino, kajti to je tisto, česar nam nihče ne more vzeti. Vsak drugi konec tedna v septembru se Kamnik spremeni v prestolnico kulturne dediščine in oblačil, nam prikazuje, kako so nekoč živeli in nas opominja za naprej.«

Tradicionalna povorka narodnih noš, v kateri je letos sodelovalo okoli 1900 noš iz Slovenije in iz tujine, predstavlja vrhunec vsakoletne prireditve, katere edinstvenost predstavlja prav izpostavljanje oblačilne dediščine na Slovenskem in širše. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine veljajo za največji etnološki festival v Sloveniji, ki vsako leto v Kamnik privabi več kot 30.000 obiskovalcev.