To, kar je storila koalicija, je strahopetno dejanje: Jerca Korče v 24ur zvečer

Poslanka LMŠ Jerca Korče je sinoči v oddaji 24ur zvečer pojasnila stališče LMŠ do poteze koalicije o zahtevi za ustanovitev preiskovalne komisije.

“To, kar je storila koalicija danes, je samo neko strahopetno dejanje. V LMŠ smo preiskovalno komisijo napovedali 14 dni nazaj, danes smo to tudi vložili. Delovali smo povsem transparentno in našo preiskovalno komisijo bi predstavili tudi koaliciji ter se z njimi morda dogovorili tudi o sopodpisu. Oni so šli drugačno pot – to je pot zamegljevanja dejstev.”

Poudarila je, da preiskovalna komisija koalicije v štirih točkah od petih govori o tem, kako so ravnale inštitucije pred razglasitvijo epidemije. “To pa nima nobene veze s ključnim problemom – na kakšen način so se vršili posli, kdo je stal za temi posli in ali se je kdo na račun državljank in državljanov v času krize tudi okoristil. To so ključna vprašanja.

Ponovila je, da se je vlada Janeza Janša ob nastopu odločila za centraliziran sistem nabav in to preložila na Zavod za blagovne zadeve. “Od tukaj naprej vsi mi, tudi državljani, javnost, mediji, vemo, da so se dogajale sporne prakse.

Koalicija s to potezo tako ne dopušča, da opozicija preišče nabave zaščitne opreme in ostalega v času sedanje vlade, kar je tudi naloga opozicije. “Zdaj bo vlada Janeza Janše preiskovala vlado Janeza Janše. To je že samo po sebi absurd.  Kakšno preiskavo lahko pričakujemo.

Na očitke, da prejšnja vlada ni storila zadosti pred in po razglasitvi epidemije, je spomnila, da je bil prav Marjan Šarec tisti, ki je zaprl meje, v času njegove vlade so se zaprle šole in prepovedale množične prireditve. Ti ukrepi so tudi danes priznani kot najbolj učinkoviti.

V času prejšnje vlade so bila sproščena tudi sredstva iz blagovnih rezerv, ob tem je še poudarila, da je nabava potekala decentralizirano, kar pomeni so bolnišnice nabavljaje posebej in je bilo do tistega trenutka kar nekaj skladišč.

Ker se zahteva za preiskovalno komisijo v peti točki dotika nabav vlade Janeza Janše, je za nas nesprejemljivo, da koalicija preiskuje samo sebe. “To je nehigienično. To je odstop od demokratičnih standardov, ki so veljali in upam, da še veljajo.  Le na tak način lahko zagotovimo delovanje opozicije. To je v vsaki državi normalno. To kar so storili, je sprevržen politični manever.  Želijo si zgodbo obrniti v smer, da sploh ne bomo prišli do pete točke, ker bodo najprej obdelovali prve štiri točke.

Potezo koalicije je označila kot dober politični manever, žal pa je to odmik od demokratičnih standardov.  “V parlamentarni demokraciji je normalno, da opozicija vrši nadzor.”

Posnetek oddaje 24ur zvečer.