Tisti ki predseduje Svetu EU, je nevtralen, gospod Janša pa je ubral taktiko, ki daje zelo slabo popotnico predsedovanju. Marjan Šarec v oddaji Pogovor z opozicijo

Predsednik stranke LMŠ je v sinočnji oddaji Pogovor z opozicijo na TV SLO1 med drugim spomnil na neprimerno vladno komuniciranje v času epidemije Covid-19, nezadostno ukrepanje v Domovih za starejše, na blamažo slovenske zunanje politike vezano na depeše in pisma v Bruselj ter na nevarno približevanje Slovenije Madžarski.

Uvodoma je poudaril, da je bilo v predhodnem intervjuju predsednika vlade videne veliko hipokrizije. “ Vse to, kar govori danes, ko se izgovarja in govori, česa vsega ni moč – tega takrat, ko smo bili še mi v vladi, ni vedel. Takrat je napadal z vsemi silami. Tudi meni osebno je napovedal, da me bo ovadil.«

Na očitke, da je tudi sam kot predsednik vlade preko Twitterja razglasil epidemijo, je spomnil, da njegovih objav na družbenih omrežjih ni moč primerjati z intenziteto objav Janeza Janše. “On producira toliko teh tvitov na dan, da se sprašujem, kako ima čas za kaj drugega. Ta komunikacija je sporna.”

Prav komunikacija je tista, ki je po besedah predsednika LMŠ ključna v trenutni situaciji. »Vladi smo predlagali, naj se posveti samo Covid-19 situaciji, naj se zamenja vladni govorec gospod Kacin, nas se spremeni komunikacija. To je bistvo. Vsi drugi ukrepi so zaman, če so narobe skomunicirani,« je še poudaril.

Na vprašanje, kako je vlada Marjana Šarca ukrepala v Domovih za starejše, je spomnil, da je prejšnja vlada že 6. marca, ko so bile med nami prve okužbe, prepovedala obiske v domovih. “Vemo, kje imamo problem. Problem imamo v Domovih za starejše, tam bi bilo potrebno populacijo zaščititi, poskrbeti za primerno namestitev, predvsem pa kot prvo preprečiti vnos okužb v domove.”

Odzval se je tudi na očitke, da opozicija ne deluje konstruktivno. “S čim pa mi nagajamo – ta vlada ima vse tisto, česar mi nismo imeli – ima večino, ima partnerje, ki so bili doslej, dokler ni bilo teh diplomatskih spodrsljajev, tiho. Ima predsednika republike, ki je popolnoma na isti frekvenci s predsednikom vlade in ima državni svet, ki je popolnoma servilen vladi. Če ob vsem tem ne znajo rešiti problemov in da mora ob vsem tem predsednik republike nas pozivati, kako naj gospodu Janši pomagamo, potem je to ali gola nesposobnost ali pa je načrtno uničevanje države,« je bil kritičen.

Vezano na depeše in pisma, ki so potovala v Bruselj ter kako to lahko vse to vpliva na predsedovanje Slovenije Svetu EU, je spomnil, da naj bi bil navadno tisti, ki predseduje Svetu EU, nevtralen, izločil naj bi se tudi iz problemov, povezanih z njim. “Tukaj pa je gospod Janša ubral neko taktiko, ki daje zelo slabo popotnico temu predsedovanju, ki ga on glorificira. Verjetno je tudi to bil eden izmed razlogov, da je sestavil vlado, ker se vidi kot človeka, ki bo že drugič predsedoval – to je zanj prestiž. Ampak žal si je ravno ta veliki cilj uničil. Sam sicer lahko govori, da to ne bo vplivalo na nič.”

Nadaljeval je, da bo za Slovenijo v prihodnjih letih nadvse pomembno tudi, kako dobre projekte, ki so pogoj za črpanje EU sredstev, bo pripravila. »Do evropskih sredstev ni lahko priti. Kdor je kadarkoli delal z evropskimi sredstvi, ve, da je zakonodaja precej zapletena. Vemo, da ima EU agendo 2030 in 2050 in tako imenovani  »Green deal« oziroma Zeleni dogovor. Skrbi me, če je na oblasti stranka, ki zanika podnebne spremembe. Če ne bomo šli v zeleno prihodnost, potem nam ne bodo financirali projektov, ki to niso. Zelo dolg proces, zelo težka pot in zelo dobre projekte bo potrebno pripraviti,” je zaključil. 

Vezano na spremembe volilne zakonodaje je spomnil, da je ta sistem zakoreninjen že od leta 1992. »Ta sprememba, če bi nam uspela, bi bila zares epohalna sprememba – ljudem bi dali možnost obkrožiti ime in priimek, kot je to na evropskih volitvah. Naš minister Rudi Medved je imel vse pripravljeno, vendar v Državnem zboru ni bilo podpore. Smo pa imeli že kot stranka, ko smo šli na volitve, to eksplicitno napisano v programu.” 

Ob tem je bil kritičen tudi do prepočasnih aktivnostih predsednika republike, ki je vedno, po besedah predsednika LMŠ, ugajal SDS-u. »Vlekel je toliko časa, da smo izgubili potrebne glasove, to je pač treba povedati. Upam, da bomo zdaj imeli potrebne glasove in vsi tukaj sedeči delamo noč in dan za to, da bi volilni sistem resnično spremenili.«

O morebitni konstruktivni nezaupnici vladi in sestavi nove vlade je zagotovil, da so štiri opozicijske stranke usklajene. »Uskladili smo se v rekordnem času, ko se je gospod Damijan ponudil za mandatarja, smo mu brez zadržkov dali podporo, manjka nam pa 7 glasov z druge strani.«

Na špekulacije o morebitnih drugih imenih za mandatarja pa je še dodal, da je partnerjem logično, da bo ob zadostnem številu glasov zaprisegel gospod Damijan. 

Posnetek oddaje si lahko ogledate na povezavi.