Tina Heferle: Že dolgo ne gre več za boj z epidemijo, če je sploh kdaj šlo za to. Oni bijejo boj za oblast. Oni bijejo boj za njihovo novo realnost.

Že dolgo ne gre več za boj z epidemijo, če je sploh kdaj šlo za to. Oni bijejo boj za oblast. Oni bijejo boj za njihovo novo realnost.

Ustvarjajo državo, kjer trenutna oblast “ne diskriminira protestnikov” – solzivec in vodni top usmeri v vse, tudi tiste, ki protestirajo na miren način, celo v mladostnike, otroke in starejše. Ne zanima jih kdo in kje sploh krši mejo dovoljenega protesta in kje bi bilo ukrepanje policije v resnici upravičeno. Ustvarjajo državo, kjer so ulice našega glavnega mesta, samo zato ker so na njih zbrani protestniki, zaplinjene z oblaki solzilca. Ustvarjajo državo, kjer se namesto usmerjenega dialoga v množico državljanov raje usmerja vodni top. Ustvarjajo državo, kjer se ob mednarodnem dogodku namesto običajnih varnostnih in protokolarnih ukrepov raje aktivira t.i. skrajni 9. člen.

Ustvarjajo državo, kjer vlada ne spoštuje ne zakonov, ne sodb sodišča in brez sramu nadaljuje finančno izčrpavanje STA. Že kar 279 dni vlada bije boj za uničenje naše tiskovne agencije. Na drugi strani pa ustvarjajo državo, kjer so naši državljani dolžni v državno blagajno plačati več kot dva milijona evrov glob, ki so bile izrečene na podlagi vladnih odlokov, za katere je Ustavno sodišče ugotovilo, da so neustavni.

Ustvarjajo državo, kjer nihče ne odgovarja za to, da sodišča različnih stopenj kot po tekočem traku ugotavljajo nezakonitost in neustavnost vladnih odločitev. Zadnja odločitev Upravnega sodišča je jasna – vladni sklep glede evropskih delegiranih tožilcev je nezakonit. Vlada je kršila tri ustavna načela, in sicer načelo enakega varstva pravic (22. člen Ustave RS), učinkovito sodno varstvo (23. člen Ustave RS) in načelo pravice do pravnega varstva (25. člen Ustave RS).

Ustvarjajo državo, kjer nihče ne odgovarja za to, da je bilo 217 mladostnikov cepljenih s cepivom, ki ni registrirano za to starostno skupino. Ustvarjajo državo, kjer je vladnim veljakom dovoljeno vse, kar ni prepovedano in kjer je državljanom prepovedano vse, kar ni izrecno dovoljeno.

Ustvarjajo njihovo novo realnost, ki žalosti.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora