Pri odločanju o konstruktivni nezaupnici si želim, da bi vsi poslanci in poslanke poslušali svojo vest. Tina Heferle v Svet24

»Stvar vsake poslanke in poslanca je, koliko bo v resnici aktiven pri svojem delu in s tem odgovoren do svojega poslanstva,« je poslanka LMŠ-ja in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle poudarila uvodoma in pojasnila, da je v poslanski skupini LMŠ je ves čas prisotna visoka stopnja demokracije, poslanke in poslanci opravijo številne razprave – še posebej, ko gre za vsebinska vprašanja, veliko je dialoga.

Delo v ostalih poslanskih skupinah težko ocenjuje, saj ga ne pozna podrobneje, “kljub temu pa se včasih zdi, da poslanske skupine trenutne koalicije delujejo kot glasovalni stroj, posebej če pogledamo glasovanje o protikoronskih paketih, ki so bili pod pretvezo reševanja epidemije, »zlorabljeni« za marsikatero drugo stvar.”

Za alternativo – Koalicijo ustavnega loka – verjame, da je veliko boljša izbira za našo državo kot aktualna vlada pod vodstvom Janeza Janše. “V poslanski skupini LMŠ in tudi jaz osebno si želimo, da bi konstruktivna nezaupnica uspela, predvsem zaradi smeri, v katero nas vodi aktualna vlada.” Pri odločanju o tem, kakšno politično agendo bo naša država imela v prihodnje, pa si želi, da bi vsak poslanec in poslanka poslušala svojo vest. Pred lastnimi interesi bi morali prevladovati interesi države in vsebinski argumenti.

Tudi oba kandidata za mandatarja sta ves čas govorila o vsebinskih očitkih vladi. “Dejstvo je, da je sedaj Karl Erjavec prevzel iniciativo, uspelo mu je pridobiti podporo vseh opozicijskih strank in to je tisto, kar ta trenutek šteje.”

Kot podpredsednica državnega zbora, ki poleg predsednika in še dveh podpredsednikov vodi seje državnega zbora, je pritrdila, da v zadnjem času prihaja do nians v vodenju, “predvsem ko vodi podpredsednik g. Tanko. Žal se marsikdaj ne strinjam z njegovo interpretacijo poslovnika in to sem tudi že večkrat javno izpostavila.«

Razlike pri vodenju – tudi v obliki kršitev postopkovnih pravil sej – so se začele vedno bolj izražati po tem, ko je Jože Tanko postal  koalicijski podpredsednik državnega zbora. In čeprav so opozicijski poslanke in poslanci že večkrat jasno povedali, da se z njegovim načinom vodenja ne strinjajo, opozorila do danes niso padla na plodna tla.

Zase meni, da je preskok iz koalicijske v opozicijsko podpredsednico normalno speljala. “Sej ne vodim drugače, kot sem jih prej in po mojem mnenju gre tu bolj za vprašanje etičnosti posameznika in politične kulture.”

Onemogočanje glasovanja poslancem na daljo med epidemijo vidi ne le kot poskus naganja opoziciji, temveč s tem nekateri kažejo tudi svoj odnos do parlamentarne demokracije. “Glede na to, da je javno in tajno glasovanje ena ključnih nalog poslanca, je zame to neodgovorno in nesprejemljivo početje. Če zadeve ne bomo uredili tako, kot se to spodobi, bo državni zbor kot institucija zatajil.”

Zadnje poteze ministra Počivalška
vidi kot delitev na prvo- in drugorazredne državljane, kar za stranko LMŠ ni sprejemljivo. “Ta vlada in njeni ministri so v času epidemije s svojimi ravnanji večkrat pokazali, da ukrepi, ki jih sami sprejemajo, zanje ne veljajo, med tem ko se jih moramo vsi ostali državljani držati. »Navadni« posamezniki, ki so kršili katerega izmed vladnih odlokov, so dobili kazen  – vsi poznamo t. i.  primera rogljiček in burek.”

Na vprašanje, ali je od Počivalška smiselno pričakovati, da bo odstopil, je bila jasna, da bi minister z odstopom pokazal, da zmore prevzeti politično odgovornost, prav tako pa bi pokazal na nek etični višji standard politike, a ga ta vlada in predsedniki strank, ki jo sestavljajo, nimajo.

Spomnila je tudi, da aktualna vlada zdravstveno krizo že od prvega trenutka izkorišča za številne druge stvari, ki z epidemijo nimajo popolnoma nič skupnega. “Videli smo številne kadrovske menjave, številne podtaknjene določbe v zakonih, kjer naj bi se odpravljalo posledice epidemije. Če ne kaj drugega, je to, da vlada zdravstveno krizo izkorišča za doseganje nekih svojih političnih ciljev, vsaj neetično.”

Vlada ruši tudi ostale družbene podsisteme, kar vidimo pri sprejemanju vsakega protikorona paketa, kjer v interventno zakonodajo vlada podtika razne represivne določbe ali določbe s povračilnimi ukrepi, kot je bilo v primeru Krvavec. “V opoziciji imamo kar precej dela s tem, da opozarjamo na te nepravilnosti in veseli me, da nas v stališču, da ta država trenutno ne gre v pravo smer, podpira velik del javnosti.

Povezava do celotnega članka na Svet24.