Tina Heferle: Volivcem je potrebno zagotoviti odločujoči vpliv

V oddaji Odmevi so gostili podpredsednico Državnega zbora in poslanko Tino Heferle, kjer so govorili o spremembi volilne zakonodaje. Ustavno sodišče je z ustavno odločbo določilo, da mora Državni zbor v roku 2 let odpraviti protiustavnost volilne zakonodaje, saj mora imeti vsak glas volivca približno enako težo ne glede na okraj v katerem volivec voli. S tem bo odpravljen vsak sum nelegitimnosti volitev in ravno v tej smeri delamo oz. potekajo pogovori.

V poslanski skupini LMŠ je še vedno prva izbira ukinitev volilnih okrajev in uvedba neobveznega relativnega prednostnega glasu. Na ta način, bo volilna enota kot ena celota, brez posameznih volilnih okrajev. Volivec bo imel tako v Domžalah kot tudi v Kočevju, obe mesti namreč spadata v isto volilno enoto, enak volilni listič, kar do sedaj ni bilo poenoteno.

Relativni neobvezni prednostni glas pomeni, da bo imel volivec možnost, da obkroži tako listo kot tudi kandidata na listi, podobno kot je praksa na evropskih volitvah. Volivec se lahko tudi odloči, da svoj glas odda samo listi. S tem volivec potrdi svojo izbiro.

Več si lahko ogledate tukaj.