Tina Heferle: Sprostite določene zobozdravstvene storitve oziroma dovolite delovanje zobozdravstvenih ordinacij vsaj v omejenem obsegu

Veliko ljudi se je obrnilo name z enakim problemom – zobobolom. V času, ko ste z odredbo prepovedali delovanje zobozdravstvenih ordinacij, na “zobozdravstvenih” vstopnih točkah sprejmajo le ljudi, ki imajo že zelo napredovano stanje (npr. krvavitev, akutna infekcija). Pacienti z zobobolom (vzrok zakaj je zob boleč se v telefonskem pogovoru z zobozdravnikom ne da ugotoviti), izpadlo plombo, odlomljenim zobom in podobno, imajo navodila, da jemljejo protibolečinske tablete, dokler pač lahko. Nad takšnimi navodili so ljudje zgroženi in razočarani, še posebej zato, ker vemo, da so zobje samo eni in da lahko do nepopravljivega in nevarnega zdravstvenega stanja pride čez noč. V imenu vseh pacientov, ki ob zobobolu trenutno ne morejo pridi do zobozdravstvenih storitev, apeliram na Vlado Republike Slovenije, da sprosti določene zobozdravstvene storitve oziroma dovoli delovanje zobozdravstvenih ordinacij vsaj v omejenem obsegu, da se zdravstveno stanje naših državljanov, zaradi razglašene epidemije, ne bo slabšalo na preostalih področjih.

Splošna prepoved izvajanja zdravstvene in zobozdravstvene dejavnosti lahko na dolgi rok povzroči več škode za zdravje ljudi, kot pa epidemija.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica Državnega zbora