Tina Heferle s člani lokalnih in koordinacijskih odborov LMŠ: »Demokracije v državnem zboru ni več.«

Na tokratnem tedenskem zoom srečanju poslank in poslancev LMŠ s predstavniki lokalnih in koordinacijskih odborov je poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora Tina Heferle predstavila aktualno dogajanje v državnem zboru, kjer so se z ustanovitvijo poslanske skupine nepovezanih poslancev popolnoma spremenila razmerja med koalicijo in opozicijo.

Kljub mesecu dni dogovarjanj koalicija ni dopustila novega razreza mest v parlamentarnih odborih, kar odseva pomembno sporočilo – demokracije v državnem zboru pravzaprav ni več.  Štirim nepovezanim poslancem so tako namerno odreki članstvo v delovnih telesih, kar pomeni, da jim ne dovolijo sodelovati v zakonodajnih postopkih. Druga obravnava zakona, ki jo poslanci opravimo na delovnih telesih, je namreč ključna faza zakonodajnega postopka.

Interes koalicije in njenih partnerjev je, da s takšnimi manevri skozi parlamentarne odbore spravijo določene zakone, ki sicer zadostne podpore ne bi imeli. Poslanska skupina LMŠ se je zato odločila za delno obstrukcijo dela v DZ. V LMŠ ne želimo biti del zgodbe, kjer se poslance, ki so rekli NE Janševi politiki, utiša in onesposobi na nedemokratičen in protiustaven način.

Ob tem je Tina Heferle še dodala, da bo LMŠ pri obstrukciji vztrajala toliko časa,  dokler razmerja moči ne bodo ustrezna. Bodo pa poslanke in poslanci glasovali pri sprejemanju zakonov, ki bodo za državo dobri in neobhodni.

Beseda je tekla tudi o vloženi ustavni obtožbi predsednika vlade, ki smo jo  vložili skupaj z opozicijskimi partnerji in v kateri predsedniku vlade očitamo predvsem odklonitev nabave cepiva, izvajanje političnih pritiskov na STA in medije ter tožilstvo.

Ob vložitvi smo v LMŠ tudi zapisali, da verjamemo, da bodo tisti, ki imajo radi to državo, storili enako in podprli ustavno obtožbo. Adam Vengušt, predsednik mestnega odbora LMŠ Slovenj Gradec, je ob tem dodal zanimivo retorično vprašanje o definiciji in statusu poslanca Polnarja, ki zvesto sodeluje z vlado.

Dragica Vrkič Kozlan, vodja obalnega koordinacijskega odbora LMŠ, pričakuje, da bo na prihajajočih sejah državnega zbora razprava namenjena tudi komunikaciji predsednika vlade na Twitterju, ki presega vse meje normalnega, z njo sramoti ugled naše države. 

Vlado Hrvatin, predsednik lokalnega odbora LMŠ Ilirska Bistrica, je bil mnenja, da bi morali poslanke in poslanci LMŠ, glede na dogajanje v državnem zboru, ob ponovnem tajnem glasovanju o razrešitvi predsednika državnega zbora sejo obstruirati in ne prevzeti glasovnic, saj bi s tem otežkočili manipulacije drugih poslank in poslancev pri glasovanju.

Občinski svetnik LMŠ iz Ljutomera Maksimiljan Gošnjak je bil mnenja, da bi pri kakršnihkoli kršitvah poslovnika državnega zbora, kot se to dogaja v tem mandatu, morale obstajati tudi pravne konsekvence, saj je takšno stanje nevzdržno.

Razprava je pokazala, da vodje lokalnih odborov v celoti podpirajo obstrukcijo, želeli bi si le realne in poštene medijske obravnave, ki cilje obstrukcije večkrat prikaže v drugačni luči, kot so v resnici.