Tina Heferle: Oblast je očitno res človekova poslednja strast

Ko je bilo marca lanskega leta potrebno zagotoviti vsaj 60 glasov, da smo poslankam in poslancem, ki so bili v karanteni ali samoizolaciji, omogočili razpravo in glasovanje preko računalniške aplikacije – torej, delo od doma, je bila opozicija konstruktivna in razumevajoča ter smo prispevali svoje glasove za spremembo poslovnika. Zavedali smo se, da če državni zbor ne bo operativen, bi bilo onemogočeno delo tudi Vladi, kajti protikoronske zakone sprejema in potrjuje državni zbor, NE vlada.

Bili smo odgovorni in državotvorni. Danes, ko rabimo glasove koalicije, da v primeru “dela od doma” omogočimo tudi izvedbo tajnega glasovanja – kar bi seveda omogočilo izvedbo tajnega glasovanja o konstruktivni nezaupnici, pa je situacija drugačna.

1. Kar naenkrat se ne da tajno glasovati od doma, češ da tajnost ni zagotovljena (čeprav volivci na državnih volitvah lahko glasujejo od doma in je tajnost seveda da zagotovljena).
2. Kar na enkrat se ne da tajno glasovati po pošti, češ da tajnost ni zagotovljena (čeprav volivci na državnih volitvah lahko glasujejo po pošti in je tajnost seveda da zagotovljena).
3. Kar naenkrat bi morali tisti poslanci, ki bi na dom odsotnega poslanca prinesli glasovnico v skafandru, po tem iti še v karanteno oz. samoizolacijo ta 10 dni (čeprav zdravstveno osebje, ki v skafandru vsakodnevno skrbi za kovid bolnike, ne gre v 10 dnevno karanteno ali samoizolacijo).
4. In kar naenkrat je elektronsko tajno glasovanje znanstvena fantastika (čeprav v Evropskem parlamentu poslanci že od lanske pomladi glasujejo elektronsko tudi v primeru tajnega glasovanja).

Je za ohranitev oblasti res dovoljeno takšno sprenevedanje, zanikanje ustavne pravice poslancev in teptanje demokratičnih standardov? Mar cilj res opravičuje sredstvo gospod Igor Zorčič? Trideseto obletnico naše države in vaše predsedstvo boste zaznamovali tudi s tem.

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ