Tina Heferle: Nobena vlada ne bi smela omejevati svojih državljanov kar tako, ker se ji tako zahoče.

“Če ne spremenimo smeri, bomo nazadnje res končali tam, kamor gremo.”- kitajska modrost

Vladna koalicija je danes Zakon o nalezljivih boleznih spremenila tako, da bo Vlada še vedno samostojno odločala o tem kakšni omejevalni ukrepi se bodo v določenih situacijah sprejemali in koliko časa bodo sploh veljali. Sprejeli so celo možnost prepovedi gibanja v določeni razdalji od prebivališča posameznika in možnost prepovedi gibanja ob določenih urah v dnevu – vse to brez, da bi bila vlada vezana na mnenje epidemiologov ali pa recimo na morebitno podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov v Državnem zboru.

Ne, vlada bo takšne omejevalne ukrepe lahko držala v veljavi kolikor časa se ji bo pač zahotelo. Pogoj za uveljavitev teh ukrepov ni niti razglašena epidemija, ampak zgolj in samo prosta presoja Vlade. To vsekakor ni v duhu ustavne odločbe, s katero nam je Ustavno sodišče naložilo odpravo neustavnosti. Ustavni sodniki so jasno zavzeli stališče, da mora zakon določati jasne in v naprej znane kriterije in pogoje, ki morajo biti izpolnjeni takrat, kadar se omejuje človekove pravice in Vlada ne sme biti tista, ki bi samostojno odločala o tem.

Danes si je Vlada žal zakon spisala tako, da o policijski uri ali pa o prepovedi zbiranja in združevanja ali pa o prepovedi gibanja na določenem območju, odloča popolnoma sama in arbitrarno, brez omejitev.

To nas vodi v družbo, ki je vse prej, kot demokratična. In ne, nobena vlada ne bi smela omejevati svojih državljanov kar tako, ker se ji tako zahoče.

V LMŠ zato napovedujemo, da bomo uporabili vsa demokratična orodja, da bi preprečili uveljavitev te novele Zakona o nalezljivih boleznih.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica državnega zbora