Tina Heferle: Nihče se sme biti kaznovan na podlagi neustavnih vladnih predpisov

V LMŠ smo skupaj z delom opozicije v parlamentarni postopek vložili predlog zakona, ki bo omogočil razveljavitev prekrškov in povračilo plačanih glob ter kazni, ki so jih varnostni in nadzorni organi izdali na podlagi neustavnih odlokov vlade Janeza Janše.

V LMŠ že več kot eno leto, torej skoraj od začetka delovanja te vlade, jasno in glasno opozarjamo, da vlada Janeza Janše z zlorabljanjem epidemije in tudi z nespoštovanjem zakonov ter ustave krepi nesprejemljivo represijo nad ljudmi. Po odločitvi ustavnega sodišča je jasno, da so bila naša opozorila upravičena.

Medtem ko je vlada Janeza Janše nesorazmerno omejila pravico do gibanja, pravico do zbiranja in združevanja – in ponovno dokazala, da zanjo ne veljajo ne zakoni in ne ustava – je kot kazen za kršenje prepovedi in omejitev predvidela visoke finančne globe.

Te kazni, ki so marsikoga doletele tudi iz povsem neupravičenih razlogov, nimajo pravne podlage, so namreč neustavne. Tako želimo v LMŠ s tem zakonom ljudem, ki so bili deležni kazni na podlagi neustavnih vladnih odlokov, povrniti finančno škodo in pravico ter zaupanje v pravno in demokratično državo, ki jo ta vlada neprestano uničuje.