Tina Heferle: Ne morem biti tiho.

Ko trenutna koalicija znižuje pravno varstvo žrtev kaznivih dejanj in ko znižuje pravno varstvo nekoga, ki mu je šele očitano kaznivo dejanje in še ni pravnomočno obsojen, ne morem biti tiho.

Nesprejemljivo je, da bo po novem lahko prav vsak, ki bo že samo ustno izrazil željo, da bi si pogledal in prebral katerikoli kazenski spis, to tudi storil. In to brez, da bi mu bilo potrebno izkazati pravni interes. In kar je še hujše; to bo lahko storil prav vsak celo že v času preiskave.

Novinar, sosed, priča ali pa celo kakšna politično motivirana oseba … kdorkoli.

S tem, ne samo da bo ogrožen uspeh celotnega kazenskega postopka, s tem se tej oblasti ustvarja še ena, nova možnost, da diskreditira posameznika. Žal, je pod to vlado postalo slednje popolnoma sprejemljivo. Ne bi pa smelo postati sprejemljivo to, da nemo opazujejo/mo kako se iz dneva v dan nižajo standardi naše demokracije. Zato ne morem biti tiho.

Kazenski postopek je najbolj občutljiv sodni postopek, v katerem so človekove pravice najbolj prizadete, zato je nujno, da so zagotovljeni najvišji pravni in demokratični standardi. Žal se je danes pod to vlado sprejela novela zakona, ki nad sodnika in tožilca postavlja kar samega informacijskega pooblaščenca, ki ni kazensko pravni strokovnjak, niti ni nujno, da je sploh pravne izobrazbe, pa bo v kazenskem postopku vseeno odločal o tem, kdo bo lahko pregledoval kazenske spise in katere podatke bo lahko v njem prebiral.

To je ena največjih degradacij sodniške funkcije in samega kazenskega postopka ter še en dokaz, kako trenutna vlada razume vladavino prava. Obsojanja vredno …

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ