Tina Heferle: Ne, dandanes nihče od vodilnih očitno ne odgovarja več za svoje napake.

Dandanes nihče od vodilnih ne odgovarja več za svoje napake. Ni jih sram, da kršijo zakone, ni jih sram, da ne spoštujejo sodnih odločb. Za “njih” je vse postalo tako zelo samoumevno, da “jih” ne predrami niti najbolj tragičen dogodek, smrt mladega dekleta.

Pravijo, da je bila smrt slučaj in posledica nesrečnih naključij oz. okoliščin. Razlagajo, da je bila podvržena tem in onem… Nihče pa ne pove, da se je to nesrečno dekle najverjetneje cepilo z neprimernim vektorskim cepivom zato, ker je bila namesto strokovne odločitve sprejeta politična odločitev.

Kljub opozorilom stroke, da odločitev ni strokovno utemeljena, je vektorsko cepivo Janssen praktično čez noč postalo najhitrejša pot do izpolnjevanja pogoja PCT. Nihče od vodilnih, ki so sprejeli takšno politično odločitev, mlajše populacije ni opozoril in posvaril, da je to cepivo za njih lahko škodljivo ali celo usodno. Nihče od vodilnih, ki so sprejeli to politično odločitev, mlajših od 18 let ni opozoril, da cepivo za njih niti ni registrirano. Danes nihče od vodilnih, ki so sprejeli to politično odločitev, ne prevzame odgovornosti za pokojno dekle, nihče od “njih” ne prevzame odgovornosti za to, da je bilo več kot 200 mladoletnikov cepljenih s tem isim cepivom, ki niti ni registrirano za to starostno skupino.

Kot da ni bilo držav, kjer so sprejeli odločitev, da s tem cepivom mlajših skupin prebivalstva, zaradi nekaterih redkih, a tudi življenjsko ogrožajočih stranskih učinkov, ne cepijo. Kot da ni bilo priporočil slovenskega NIJZ že sredi poletja, naj se s tem cepivom mladih ne cepi. “Oni” so kljub vsemu temu sprejeli politično odločitev, ki je bila v direktnem nasprotju z navodili stroke, bila pa je žal zavajujoče-privlačna za naše mladostnike. In posledice takšne politične odločitve so nosili prav oni. Ona.

Med tem ko se ljudje zaradi političnih odločitev na eni strani soočajo s takšnimi življenjskimi stiskami in tragedijami, je na drugi strani za vladne veljake postalo vse dovoljeno, vse samoumevno in vse brezsramno. V kazenskem postopku imamo ministra za pravosodje, ki resor, ki ga naj bi vodil, ne spoštuje niti do te mere, da bi sodno pošiljko, ki mu jo sodišče neuspešno poskuša vročiti, prevzel brez izmikanja. Ta isti pravosodni minister se izmika tudi dolžnosti, ki jo redno izpolnjujejo vsi ostali državljani – brez sramu ne plača komunalnega prispevka v višini 20.000 evrov. Ne, dandanes nihče od vodilnih očitno ne odgovarja več za svoje napake.

Ne gre za politiko, ne gre za prestiž, gre za moralo in etiko. Odstop ministra, ki je v kazenskem postopku, ali pa odstop ministra, čigar politična odločitev je botrovala tragičnim posledicam celjenja, ki bi jih morali in mogli preprečiti… to je najmanj, kar bi veljalo storiti. Seveda, v kolikor bi v naši družbi vodilni nosili odgovornost za svoje napake – pa žal ne.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica Državnega zbora