Tina Heferle: Modus operandi te vlade je jasen, a strašen – rušenje pravnih in demokratičnih standardov na vseh ravneh naše družbe.

Ustavna pravica do referendumske pobude je ena izmed temeljnih državljanskih pravic v ustavni demokraciji. Tudi Slovenija je demokratična republika, to imamo zapisano v prvem členu Ustave Republike Slovenije. Še eno dejstvo krasi našo demokratično državo, in sicer to, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo.

Niso zgolj volitve tiste, ki odražajo oblast in voljo ljudstva, pač pa je predvsem referendum tisti, kjer imajo ljudje možnost in pravico vsebinsko odločati pri oblikovanju in urejanju družbe, v kateri živimo. Danes smo v opoziciji na Odboru za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo opozorili na problem, s katerim se sooča Upravna enota Ljubljana pri zbiranju podpisov državljanov za podporo zakonodajnemu referendumu. Zaradi nezmožnosti zagotavljanja upravnega servisa skoraj 300.000 državljanom (zbiranja podpisov ljudi v zakonsko določenem omejenem časovnem obdobju), je ogrožena ustavna pravica do referendumske pobude. Ta problem še večjo dimenzijo dobi v luči dejstva, da je Vlada Republike Slovenije sprejela sklep, s katerim je celo prepovedala referendum o Zakonu o investicijah v slovensko vojsko.

Sicer bomo o tem sklepu jutri odločali v Državnem zboru, ampak dejstvo je, da bo koalicijska večina tak sklep izglasovala brez vsakega kančka slabe vesti, čeprav s tem hudo teptajo demokratične standarde, ki so zapisani v slovenski ustavi. Nezaslišano je, da izvršilna veja oblasti v državi ne zagotavlja pogojev, pod katerimi bi lahko prav vsak državljan, pod enakimi pogoji, oddal svoj glas za podporo referendumu; še bolj nezaslišano je, da izvršilna oblast (vlada Janeza Janše), skupaj s koalicijskimi poslanci, omejuje pravico do referendumske pobude državljanov samo zato, ker se boji referendumskega izida. Dejstvo namreč je, da je večina prebivalstva v Sloveniji PROTI vlaganju 780 milijonov sredstev za nakup 8-kolesnikov in druge vojaške opreme, sploh v časih, v katerih smo, ko bi vsak milijon bolj krvavo potrebovalo zdravstvo, prebivalstvo, ki jih je prepovedano opravljanje dejavnosti, gospodarstvo, ki je na robu preživetja zaradi kovid krize.

Modus operandi te vlade je jasen, a strašen – rušenje pravnih in demokratičnih standardov na vseh ravneh naše družbe.

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ