Tina Heferle: Globa v višini 15.000 € za vsakega, ki bo na družbenih omrežjih kritiziral in pod vprašaj postavljal proti korona ukrepe je prekomeren in nesorazmeren ukrep

Občutek nemoči, ko gre za očitno zlorabo trenutne zdravstvene situacije v državi za uvajanje dodatne represije nad našimi državljani, je boleč. Vlada v interventno zakonodajo ponovno podtika represivne določbe, s katerim želi utišati vsak glas, ki bo javno kritiziral njeno delovanje in ki bo pod vprašaj postavljal sposobnost njenega spopadanja z epidemijo.

Globa v višini 15.000 EUR za vsakega, ki bo na družbenih omrežjih kritiziral in pod vprašaj postavljal proti korona ukrepe, je absolutno prekomeren in nesorazmeren ukrep. Namen takšnih kazni je ob padanju podpore tej vladi lahko zgolj in samo en – utišati vse, ki razmišljajo drugače kot vladajoča garnitura.

V Sloveniji je svoboda govora še vedno ustavna kategorija, ki bi jo morali tudi v času epidemije braniti z vsemi demokratičnimi orodji. Kaznovanje z vrtoglavo visokimi globami nekoga, ki “samo” izraža svoje legitimno mnenje, ga ob tem obtožiti, da zaradi svojega izražanja ogroža javno zdravje, je odraz družbe z neko drugačno družbeno ureditvijo.

To ne pritiče naši Sloveniji, zato ta občutek nemoči še toliko bolj boli.

Tina Heferle, poslanka LMŠ in podpredsednica Državnega zbora