Tina Heferle: Demokracija umira pred našimi očmi

Ko se bomo zavedali, da je ni več, bo že prepozno. Demokracija v naši državi trenutno umira počasi, a vztrajno. Niti ne umira več tako zelo tiho, prav nasprotno – umira pred našimi očmi.

“L’etat, c’est moi” – ali po slovensko: Država, to sem jaz. Stavek, ki si ga je prisvojil trenutni slovenski premier, stavek, ki bi nas moral še kako skrbeti.

Ko začne (očitno edini) nosilec oblast v državi “črke zakona” samovoljno spreminjati po trenutnem navdihu, bi se morali zavedati, da je stanje v naši državi alarmantno in da je naša demokracija resno ogrožena. Ne gre samo za dva evropska tožilca, gre za vse nas, gre za našo Slovenijo, ki se iz pravne države in demokratične republike spreminja v avtokratično diktaturo.

V primeru dveh evropskih delegiranih tožilcev gre za nedopusten in arbitraren poseg v samostojnost in neodvisnost tozilstva v naši državi. Izbirni postopek je bil izpeljan strokovno, korektno in predvsem zakonito, v skladu z zakonom, zato ni nobene pravne podlage za razveljavitev izbirnega postopka. Vlada s tem hudo prekoračuje svoje pristojnosti in to je samo še en od nizov nezakonitih ravnanja te vlade.

Kakšne bodo posledice avtokratskega vladanja? Ne bodo… posledice so že tu.

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ