Tina Heferle: Danes smo dokazali, da ko gre za podporo najšibkejšim v naši družbi, znamo stopiti skupaj.

Sladkorna bolezen tipa 1 je bolezen, ki od bolnika zahteva popolno prilagoditev življenjskih navad in strogo ter natančno spremljanje stanja inzulina v telesu. Zbolevajo tudi majhni otroci, med bolniki pa je veliko tudi starejših ljudi. Ne eni, ne drugi velikokrat ne zmorejo sami skrbeti za svoje zdravljenje. Otroci sami ne zaznajo kdaj jim krvni sladkor pade pod dovoljeno mejo, na drugi strani pa starejši ljudje, zaradi demence recimo, velikokrat pozabijo vzeti pravo mero inzulina. V enem ali drugem primeru je za njih lahko usodno.

Rešitev je preprosta. Medicina jo ima. To je posebna črpalka, ki sama zaznava potrebo po inzulinu in bolniku odmerja potrebno količino. Ker ta medicinski pripomoček v Sloveniji ni zajet v košari pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, si trenutno to črpalko lahko privoščijo samo nekateri. V LMŠ-ju smo prisluhnili stiski, ki jo doživljajo starši otrok, ki so zboleli za sladkorno bolezen tipa 1 in prisluhnili smo vsem ostalim bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 1, ki bi jim uporaba te črpalke znatno olajšala življenje s to boleznijo. Ne samo olajšala, marsikateremu bo lahko v prihodnosti rešila življenje.

Zato smo v LMŠ, skupaj z Jože Lenart in Jani Möderndorfer predlagali, da v okviru Odbora za zdravstvo pristojno ministrstvo in ZZZS pozovemo, naj ta črpalka čim prej postane medicinski pripomoček in pravica bolnikov iz obveznega zdravstvenega zavarovanja ter tako dostopna vsem. Ne glede na socialni in ekonomski status.

Pri našem pozivu smo dobili soglasno podporo vseh parlamentarnih strank, za kar se jim iskreno zahvaljujem. Vse se da, če se hoče in takšna dejanja bi se morala večkrat “hoteti”.

Tina Heferle, podpredsednica državnega zbora in poslanka LMŠ