Tina Heferle: Če je prvi korak v svet odraslosti prevzemanje odgovornosti za svoja dejanja, potem so kaznovani mariborski dijaki ministrico Simono Kustec v tem že presegli

Vsak minister v Vladi Republike Slovenije, ki prevzame kateri koli resor, je dolžan spoštovati ustavni red, ravnati po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovati za blaginjo Slovenije. To je bila ob nastopu ministrske funkcije tudi prisega dr. Simone Kustec.

Pa poglejmo, če jo je v tem enem letu ministrovanja uresničevala.

Spoštovati bi morala ustavni red

  • V naši državi pravni red sloni na kar nekaj splošnih pravnih pravilih in načelih, ki seveda sploh opredeljujejo pravno državo, med njimi poznamo načelo zakonitosti, obvezno objavo zakonov in drugih pravnih predpisov, pa tudi načelo predvidljivosti pravnih predpisov.

Ministrica Simona Kustec je kršila prav vse, kar sem naštela. To je ugotovilo tudi Ustavno sodišče, ko je odločilo, da so sklepi, s katerimi je ministrica zapovedovala pouk na daljavo, nični oziroma sploh  niso začeli veljati, ker so bila kršena fudamentalna pravila pravne države – to pa je objava predpisov.

Ministrica bi morala odgovarjati, ker so bili otroci brez pravne osnove doma namesto v šolah.   

  • Prav tako je ministrica zelo očitno kršila zavezo, da bo spoštovala ustavni red – in s tem torej vse predpise, ki veljajo v tej državi – ko se je v času, ko je bilo v skladu z vladnimi predpisi v javnih zaprtih prostorih treba nositi maske, udeležila prireditve in tam ni nosila maske.

S tem je kršila predpise, ki jih je celo sama sprejela, kot ministrica je namreč del kolektivnega organa ki se imenuje Vlada Republike Slovenije. 

Z vidika politične odgovornosti, ki jo ob interpelaciji ugotavljamo, pa je najbolj sporen ministričin ignorantski in nespoštljiv odnos do vseh državljanov, ki pa so upoštevali vladne predpise in njen odnos do spoštovanja pravnega in ustavnega reda.

Da pa je vse še bolj absurdno, se je za kršitev predpisov enostavno opravičila, ker ji je bilo menda iskreno žal, pa je bilo – tako je zmotno prepričana – vse okej.

Z vsemi svojimi močmi bi morala delovati za blaginjo Slovenije

  • Predstavniki pediatrične stroke, psihologi in na koncu tudi Ustavno sodišče so opozarjali, da so predvsem otroci s posebnimi potrebami nesorazmerno prikrajšani v svojih pravicah.

Ustavno sodišče je že v prvi svoji odločbi, kjer so ugotovili prej omenjeno ničnost sklepov, jasno nakazalo, da je odločitev, da se na daljavo šolajo tudi otroci s posebnimi potrebami, nesorazmerna in da jim ministrica s svojo odločitvijo omejuje njihove človekove pravice in temeljne svoboščine. Pa je ministrica še kar vztrajala pri tej prepovedi.

Aktivno so se morali v zgodbo vključiti starši teh otrok in programi za otroke s posebnimi potrebami so se odprli šele po drugi odločitvi Ustavnega sodišča, v kateri je sodišče naložilo odprtje.

To nikakor ni delovanje za blaginjo Slovenije, prav nasprotno. Takšna blamaža, takšna kršitev pravic teh otrok kliče po prevzemu politične odgovornosti, to vsekakor a tega od ministrice Simone Kustec nismo dočakali.

  • In če sem že pri Ustavnem sodišču, tudi v primeru podaljšanja akreditacij visokošolskim zavodom, enega izmed »podtaknjencev« v protikoronski zakonodaji, je sodišče izvajanje te določbe zadržalo.

S tem »podtaknjencem« je ministrica verjetno zasledovala blaginjo kakšnega izmed njenih akademskih kolegov, vsekakor pa še tretja blamaža pred Ustavnim sodiščem več kot očitno kaže na to, da je ministrica prelomila svojo prisego.  Z vsemi svojimi močmi namreč ni delovala za blaginjo Slovenije, pač pa za posamezne parcialne interese. In to na račun obstoja pravne države.

Ravnati bi morala po svoji vesti

Ničkolikokrat se je zgodilo, da je ministrica dopoldne pred javnostjo nekaj rekla, nato pa jo je – največkrat kar na tviterju – demantiral predsednik vlade. Potem je svoje stališče za 180 stopinj obrnila tudi ministrica in s tem požrla svojo besedo.

Očitek, da ni delovala po svoji vesti, ampak da je le marioneta v rokah velikega šefa, je tako več kot upravičen. 

Če je prvi korak v svet odraslosti to, da človek razume in prevzame odgovornost za svoja dejanja – to so besede Simone Kustec – potem so kaznovani mariborski dijaki ministrico v tem že zdavnaj presegli.