Ta vlada pod krinko boja proti virusu grobo posega v vse institucije, posega v neodvisnost medijev, zato tej vladi ni več mesta v Sloveniji. Marjan Šarec v Odmevih

Predsednik stranke LMŠ je v sinočnjih Odmevih med drugim spregovoril o očitkih vezanih na nabavo zaščitne opreme v času prejšnje vlade, ki so zajeti v vladnem poročilu.

Uvodoma je pojasnil, da je nabava zaščitne opreme v času njegove vlade potekala decentralizirano, kar pomeni, da so zavodi – bolnišnice, zdravstveni domovi, sami skrbeli za nabave. Ob tem je spomnil, da je samo UKC Ljubljana 12. marca izvedel naročilo za 50 ventilatorjev Hamilton C6 višjega kakovostnega razreda po ceni nekaj manj kot 45.000 evrov ter tako odgovoril tudi na očitke vezane na vladno poročilo o dragem nakupu istega ventilatorja za čas njegove vlade.

Poudaril je, da je sedanja ureditev, ko Zavod za blagovne rezerve skrbi za nabavo zaščitne opreme, zasuk od prejšnje praske in ni v skladu s skrbnim ravnanjem: » Kajti za ravnanje v epidemiji je zadolženo Ministrstvo za zdravje in ministrstvo tudi bdi nad nakupi, kar smo v prejšnji vladi izvajali.«

Spomnil je tudi, da je bila že 29. januarja ustanovljena medresorska koordinacijska skupina, NIJZ je že januarja in februarja izdal natančna navodila javnim zavodom, kako ravnati, sproti je NIJZ informiral javnost. Civilna zaščita je bila ves čas neformalno vključena zraven, na seji Sekretariata sveta za nacionalno varnost je bilo Zavodu za blagovne rezerve naročeno, da sprosti svoje rezerve, vlada pa se je že ukvarjala z nabavo nove zaščitne opreme. Očitki, da se prejšnja vlada z nabavo zaščitne opreme ni ukvarjala, so tako neutemeljeni.

»Ob primopredaji poslov je bila oprema že naročena, bili smo tudi na vezi z veleposlaništvo Ljudske republike Kitajske, ki je ponudilo pomoč, kar pa se v nadaljevanju ni izvedlo

Izpostavil je vprašanje, zakaj se je nabava zaščitne opreme v zdajšnji vladi prenesla na Zavod za blagovne rezerve, s čimer se ni ravnalo po zakonodaji. »Tudi krizni štab, ki je bil ustanovljen kasneje, je bil protizakonit. Po zakonodaji je odgovorno Ministrstvo za zdravje in naš minister je delal odgovorno. Nenazadnje smo mi uvedli kontrolo na mejah, za kar smo bili takrat celo kritizirani s strani francoskega predsednika, mi smo uvedli zaprtje vzgojno – izobraževalnih ustanov in mi smo razglasili epidemije«, je še poudaril.

Parlamentarno preiskovalno komisijo koalicije, ki je bila vložena pred napovedano preiskovalno komisijo opozicije, vidi kot strah iz vrst koalicije. »Zato so pohiteli s preiskovalno komisijo, da bodo lahko preiskovali sami sebe. To je jasno viden cilj – da se ne bi šlo v raziskovanje teh rabot in teh koruptivnih dejanj, ki jih spremljamo.«

Poudaril je še, da se bomo v stranki LMŠ še naprej prizadevali, da komisijo ustanovimo. »Tako  bo naš političen boj enoten in naš politični boj in cilj je, da se razkrijejo te nečednosti. Zagotovo vidimo to potezo na koalicijski strani kot poskus prikrivanja.« Spomnil je še, da sta bili nenazadnje dve stranki te vlade tudi del prejšnje vlade, kar pojasnjuje, zakaj se očitki v vladnem poročilu nanašajo zgolj nanj.

Ob koncu je predsednik stranke komentiral še protestno kolesarjenje na ulicah nekaterih slovenskih mest, ki ga vidi kot akcijo civilne družbe, takšno pa naj tudi ostane. »Tam ni prostora za nas politike. Mi se moramo boriti vsak na svojem koncu – civilna družba na kolesih, politiki v parlamentu. Skupni naš cilj pa je, da ta koruptivna vlada ne obstane več dolgo v Sloveniji. Kajti ta vlada pod krinko boja proti virusu grobo posega v vse institucije, posega v neodvisnost medijev, zato tej vladi ni več mesta v Sloveniji«, je še poudaril.

Posnetek oddaje Odmevi.