STRANKA LMŠ PODPRLA ZAKON ZA ZAŠČITO VREDNOSTI KAPITALSKE NALOŽBE RS V NLB

Po včerajšnjem zasedanju Skupnega odbora DZ, ki je s 14 glasovi za in tremi proti podprl predlog zakona za zaščito vrednosti kapitalske naložbe Republike Slovenije v Novi Ljubljanski banki, je danes o tem odločal še Državni zbor.

Na tretji izredni seji Državnega zbora so poslanke in poslanci glasovali za sprejetje zakona.

V stranki LMŠ smo zakon podprli, ker tako zaščitimo višino kupnine NLB, ki bi bila lahko potencialno zmanjšana zaradi neupravičenih tožb hrvaških varčevalcev. Zakon je pomemben tudi zaradi prodaje dela NLB, za kar se je država zavezala že ob dokapitalizaciji banke leta 2013, ko je Evropski komisiji obljubila, da bo 75 % minus eno delnico prodala do konca 2017.

Pri prodaji NLB gre torej za »manj slabo« izbiro med dvema slabima izbirama. Ena možnost je, da Slovenija ne naredi ničesar in prepusti Evropski komisiji, da sama proda NLB ali celo zahteva, da NLB vrne neupravičeno državno pomoč v višini 1,5 milijarde evrov, kar bi pomenilo propad banke. Druga možnost pa je, da Slovenija izpolni zaveze o prodaji NLB, ki smo jih sprejeli 2013, in sama proda del banke. Z zakonom, ki smo ga v stranki LMŠ danes podprli, pa zaščitimo višino kupnine NLB zaradi neupravičenih tožb hrvaških varčevalcev ter omogočimo izplačilo dividend.