Stanje na mejnih prehodih v Beli krajini je ob koncih tedna nesprejemljivo in celo nevarno.

Poslanec Brane Golubovič je na ministra za infrastrukturo, Jerneja Vrtovca in ministra za okolje, Andreja Vizjaka naslovil poslansko vprašanje glede nevzdržnih razmer na mejhnih prehodih v Beli Krajini in v zvezi s projekti tretje razvojne osi.

V poletnih mesecih je nekako logično, da je na mejnih prehodih s Hrvaško promet zgoščen. A to, čemur smo bili priča konec tedna na mejnih prehodih v Beli krajini, je nesprejemljivo in celo nevarno – tako za lokalno prebivalstvo kot za turiste. Glavni razlog za zgoščen promet do sedaj je bila neprimernost mejnih prehodov, letošnji prometno-mejni kaos pa je še dodatno povečala neorganiziranost ob izvajanju ukrepov za obvladovanje epidemije.

Turisti, med njimi tudi otroci in starejši ljudje, tudi po več ur čakajo na vročini, številni brez hladne pitne vode. Navigacija turiste pogosto usmerja na neprimerne poti, kar še dodatno ovira lokalni promet. Ob cestah ni smetnjakov in sanitarij, zato ni čudno, da se domačini pritožujejo nad »neredom«, ki nastane kot posledica preobremenitve. Glavna cesta in vsa križišča s stranskimi cestami proti Vinici in Metliki so blokirani. Enako je z lokalnimi cestami, ki vodijo na maloobmejne prehode in z bližnjicami čez vasi. Prebivalci vasi z ozkimi grli so ujeti v svojih domovih. Niti predstavljati si ne želimo, kaj bi se lahko zgodilo, če bi v nekem trenutku kdo od domačinov ali turistov potreboval zdravniško pomoč ali pomoč gasilcev. Dostop je praktično nemogoč, saj je cesta obremenjena tudi v nasprotno smer, ljudje stojijo na cestišču in ležijo v ležalnikih kar ob oziroma na cestišču.

Nevzdržne razmere kličejo k učinkoviti kratkoročni in dolgoročni ureditvi razmer.

Na podlagi pogovorov z nekaterimi prebivalci Bele krajine predlagamo naslednje kratkoročne rešitve, ki bi lahko kaotične razmere v avgustu vsaj omilile, zato naj jih pristojni ministrstvi nemudoma upoštevata in izvedeta aktivnosti, ki bodo omogočile njihovo izvedbo:

– Smiselno bi bilo, da je obremenjena le glavna cesta, lokalne morajo ostati sproščene za lokalni promet in za potrebe reševalnih vozil. Predlagam, da policisti ali redarji preusmerjajo promet in vračajo tujce na državno cesto.
– Ob cestah je treba namestiti sanitarije in koše za smeti ter klopi za počitek.
– Organizirati je treba pomoč ljudem, ki več ur stojijo v kolonah in jim ponuditi plastenke z vodo.

Prav tako prosim za informacijo o izvajanju projekta »Belokranjski cestni ipsilon od Malin do Metlike in Črnomlja (jug)« ter cestne povezave Črnomelj (jug) – Vinica. Cilj vlade mora biti, da se investicije na tem območju izvajajo prednostno, saj dobre in pretočne ceste v notranjosti države ne rešujejo prometnega kaosa na obmejnih območjih, temveč ga samo še povečujejo.