Stališče stranke LMŠ do uvedbe pogoja PC za državno upravo

Uvedba PC pogoja za javne uslužbence pravzaprav pomeni obvezno cepljenje za vse tiste, ki bolezni Covid-19 niso preboleli.

Česa takega pa ni dopustno narediti kar z odlokom na vladi. Potrebna je namreč sprememba ZNB, saj ta določa in opredeljuje obvezno cepljenje. Ukrep PC se mora torej sprejemati v državnem zboru s širokim konsenzom in zadostno večino.

Naj pa ob tem ponovimo, da so v LMŠ cepljeni vsi poslanke in poslanci, cepljenje podpiramo, vendar ob tem poudarjamo, da mora cepljenje ostati prostovoljno.

Poleg tega so vladni odloki, sprejeti z danes na jutri, neživljenjski in polni nejasnosti, na neustavnost odlokov je je v več primerih opozorilo tudi Ustavno sodišče RS.

Razlog za nizko precepljenost bi morala vlada iskati v neustrezni komunikaciji, ki vnaša dodatno zmedo in povečujejo nezaupanje javnosti. Namesto načrtne vladne politike zastraševanja ljudi, bi morali v prvi vrsti poskrbeti za rizične skupine – najbolj ranljive v naši družbi. Tako pa znova preusmerjajo pozornost in skušajo zamegliti dejstvo, da jim je epidemija že zdavnaj ušla iz rok.